Miksi koira läähättää?

Miksi koira läähättää?

Viimeisin päivitys: 03 helmikuuta, 2019

Miksi koira läähättää?

Läähätys on kiihtynyttä ja pinnallista hengitystä, joka mahdollistaa veden haihtumisen eläimen kieleltä, suusta ja ylemmistä hengitysteistä. Koira säätelee ruumiinlämpöään läähättämisen avulla.

Omistajan on syytä olla tietoinen siitä, että koira ei hikoile samalla tavalla kuin ihminen, ja että läähätys auttaa eläintä kontrolloimaan kuumuutta. Läähättäminen on tavallisempaa kesällä, koska koira pystyy viilentämään itseään sen avulla.

Miksi koira läähättää?

Vaikka ihminen voikin kuvitella läähättämisen aiheuttavan koiralle vaivaa, tosiasiassa näin ei ole, mikä johtuu koiran keuhkojen ja hengitysteiden joustavuudesta. Normaalisti koira hengittää sisään enintään 40 kertaa minuutissa. Koiran läähättäessä määrä nousee 300 kertaan minuutissa.

Koiran läähätys voidaan jakaa kahteen tyyppiin, eli normaaliin ja epänormaaliin. Ensimmäistä ilmenee, kun eläimen keho ylikuumenee. Jälkimmäinen voi sen sijaan olla merkki siitä, että eläimellä on jokin terveysongelma.

Mistä sitten voidaan tietää, kummasta on kyse? Erona on liian korostunut hengitys. Tämä ilmenee usein silloin, kun eläimellä ei ole kuuma, ilman lämpötila ei ole liian korkea, hengitys on kovaäänistä ja karheaa ja koira näkee suuresti vaivaa pystyäkseen hengittämään.

Toisaalta taas on rotuja, jotka ovat alttiimpia liialliselle läähätykselle pään ja kuonon muodosta johtuen. Englanninbulldoggilla, mopsilla, bokserilla, bostoninterrierilla ja muilla lyhytkalloisilla koirilla on usein vaikeuksia hengittää, ja ne voivat äännellä runsaasti hengittäessään sisään. Lisäksi nämä koirat kärsivät korkeissa lämpötiloissa ja jopa autoajeluilla.

Epänormaali läähättäminen

Jos tiedät koiran ruumiinlämmön ja ilman lämpötilan olevan normaalin rajoissa, eikä rotu altista eläintä hengitysongelmille, läähättäminen voi olla varoitusmerkki, johon tulee kiinnittää huomiota. Koiran terveys voi tällöin olla vaarassa.

Seuraavaksi listaamme nuutamia yleisiä epänormaalin läähätyksen aiheuttajia.

1. Lämpöhalvaus

On yksi asia koiralle huohottaa siksi, että lämpötila on kesäinen, ja ihan toinen siksi, että eläin on altistustunut auringolle keskipäivällä useamman tunnin ajan. Kun koiran keho ylikuumenee, se alkaa läähättää.

Jos muutaman minuutin kuluttua läähätys ei vähene, ja jos silmät ovat lasittuneet, ikenet kiiltävät ja koiralla on sydämentykytyksiä, sillä on lämpöhalvaus. On hyvin tärkeää viilentää tällöin eläintä kylmällä vedellä sekä laittaa se varjoon tai jopa niin lähelle tuuletinta tai ilmastointilaitetta kuin mahdollista.

2. Kipu

Koiran läähätys voi olla tapa ilmaista kipua tai epämukavuutta sairauden ollessa kyseessä. Se on siis myös koiran tapa viestiä ilman sanoja.

Kiinnitä tarkasti huomiota koirasi hengityksen muutoksiin etenkin, jos koira alkaa äkillisesti huohottaa ilman mitään selkeää syytä. Tällöin voi olla, että se kokee kipua tai että sen kivusta on tullut voimakkaampaa. Jos näin käy, vie koira eläinlääkäriin mahdollisimman pian.

3. Ylipaino

Suuri osa koirista kärsii liikalihavuudesta huonon ruokavalion ja liikunnan puutteen vuoksi. Ongelma voi lyhentää koiran eliniänodotetta ja estää sitä säätelemästä kunnolla kehonsa lämpötilaa. Tämä aiheuttaa sitten läähätyksen lisääntymistä.

Jos koiran hengitys on rajoittunutta, kun se kävelee muutamia askelia tai liikkuu kevyesti (kuten esimerkkiksi etsii palloa tai kiipeää portaat ylös), tämä voi johtua liiasta kehon painosta. Jos näin on, muuta koirasi ruokavaliota ja käy sen kanssa kunnolla kävelyllä joka päivä.

4. Keuhkojen, sydämen ja verisuonten sairaudet

Laajentava kardiomyopatia voi aiheuttaa koiralla läähätystä ja eräitä muita oireita, joita ovat vatsan turpoaminen, raskas hengitys, yskiminen, pyörtyminen, heikkous ja energian puute.

5. Stressi tai pelko

Kun koira on hermostunut tai stressaavassa tilanteessa (kuten myrsky tai jopa uuden vuoden juhlinnat ilotulituksilla), se saattaa alkaa läähättää. Jos näin käy, koira muuttaa käytöstään ja ravaa edestakaisin huoneessa täristen ja yrittäen piiloutua. Se myös menettää kykynsä hallita virtsarakkoaan ja suolistoaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.