Koiran hypotermia

Koiran hypotermia
Eugenio Fernández Suárez

Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Eugenio Fernández Suárez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hypotermia tarkoittaa normaalin ruumiinlämmön laskua ja siitä aiheutuvia muutoksia elimistössä. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38,5-39 astetta, ja merkittävästä alilämmöstä puhutaan, kun lämpötila laskee 30-32 asteeseen. Jo tämä voi johtaa vakaviin terveysriskeihin. Peruuttamattomia muutoksia elintoiminnoissa aiheuttaa vakava alilämpö, mikä tarkoittaa tilaa, jossa koiran ruumiinlämpö on 22-25 astetta. Tänään kerromme, miten koiran hypotermia syntyy, mitä sen oireet ovat ja miten sitä hoidetaan.

Mistä koiran hypotermia johtuu?

Yleensä koiran hypotermia aiheutuu liian kylmässä säässä liian pitkään oleskelemisesta. Erityisesti pienet ja lyhytturkkiset koirat sekä pennut ovat alttiita kylmettymiselle, sillä ne palelevat jo asteiden pudotessa nollaan. Vaikka paksuturkkiset suurikokoiset koirat ovatkin paremmin suojassa kylmältä, eivät nekään ole täysin turvassa hypotermialta. Esimerkiksi pitkään jäisellä maalla istuminen tai märkä turkki yhdistettynä kylmään viimaan voivat johtaa minkä tahansa koiran paleltumiseen.

Koira voi kärsiä hypotermiasta myös kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Joissakin operaatioissa eläimen sisäelimet altistuvat ruumiinlämpöä alemmalle lämpötilalle, mikä on erityisen vaarallista pitkien leikkausten aikana, kun rasva, iho ja turkki eivät suojaa elimiä. Tällaisen toimenpiteen jälkeen koiraa tarkkaillaan vähintään tunnin ajan, ja ammattilaiset varmistavat, että eläimen ruumiinlämpö nousee, mutta ei liian nopeasti.

Koiran hypotermian oireet

Koiran hypotermia

Tavallisimpia koiran hypotermian oireita ovat:

  • Voimakas, jatkuva tärinä
  • Suun värittömät tai sinertävät limakalvot
  • Jääkylmät korvat, tassut ja häntä
  • Hidas hengitys ja heikko pulssi
  • Uneliaisuus ja uupumus
  • Hiipuva tärinä, vaikka koira on edelleen kylmässä ympäristössä

Erittäin vakava varoitusmerkki on se, että koira tuntuu koskettaessa hyvin kylmältä, ja sen tärinä vähenee kylmästä ympäristöstä huolimatta. Koira, joka kärsii voimakkaasta hypotermiasta, ei kykene enää tärisemään. Vakavan alilämmön oireita ovat tajunnan häiriöt, alhainen verenpaine, heikko pulssi, hidas tai lähes puuttuva hengitys ja voimakas lihasjäykkyys.

Hoitamaton hypotermia voi pahimmassa tapauksessa johtaa koomaan ja jopa kuolemaan. Vaikka koira selviytyisikin hypotermiasta, tila voi aiheuttaa sille pysyviä vaurioita.

Miten koiran hypotermiaa hoidetaan?

On tärkeää, että hypotermiasta kärsivän koiran ruumiinlämpöä aletaan nostaa varovasti. Liian nopea lämmittäminen voi johtaa palovammoihin tai kammiovärinään.

Hypotermian ensiapu on seuraavanlainen:

  1. Jos mahdollista, mittaa koiran ruumiinlämpö.
  2. Hiero koiraa varovasti esimerkiksi pyyhkeellä ja kiedo se sitten lämpimään huopaan. Pyri peittämään huovalla myös koiran pää ja kuono, mutta varmista, että koira pystyy hengittämään ongelmitta.
  3. Voit asettaa koiran vatsalle, kainaloon tai lantiolle haalean lämminvesipullon.
  4. Voit myös tarjota koiralle lämmintä vettä tai haaleaa lientä.

Kun koiran tila on vakautettu, tulee se viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi. Vakavissa tapauksissa lemmikki on vietävä eläinlääkäriin välittömästi. Omistajan on tärkeää pysyä läpi koko tilanteen rauhallisena ja pyrkiä saamaan koira tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Koiran hypotermian ennaltaehkäisy

Koiran hypotermia

Aivan kuten monen muunkin terveysongelman kohdalla, myös hypotermian suhteen paras suoja on ennaltaehkäisy. Seuraavat vinkit kannattaa pitää mielessä talven saapuessa ja asteiden vajotessa nollaan ja sen alle.

  • Koiran on hyvä viettää kylmät päivät suurimmaksi osaksi sisätiloissa. Sen täytyy kuitenkin päästä tekemään tarpeensa ja purkamaan energiaansa. Fyysinen aktiivisuus itse asiassa auttaa ruumiinlämmön säätelyssä, ja liikkuminen on näin tärkeää myös talvella. Koiraa kannattaa aktivoida ulkoilun aikana, sillä mitä enemmän se liikkuu, sitä lämpimämpi sillä on.
  • Kävelylenkit kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa päivän lämpimimmille hetkille ja ulkoilun kestoa tulee lyhentää sään ollessa kylmä. Ulos kannattaa lähteä aamupäivällä, kun lämpötila on hieman kohonnut, ja useampi lyhyt kävelyretki on parempi vaihtoehto kuin yksi pitkä lenkki. Mitä pidempään koiran kanssa ollaan ulkona, sitä suurempi hypotermian riski tietysti on.
  • Koiraa ei tule jättää yksin esimerkiksi ruokakaupan ulkopuolelle. Tämä ei ole suositeltavaa minään vuodenaikana, mutta talvella koira voi paleltua nopeasti odottaessaan jäisellä betonilla tai kylmässä autossa.
  • Etenkin pienten ja ohutturkkisten koirien tulee olla hyvin suojattuja kylmällä säällä ulkoiltaessa. Fyysinen suoja tuulta, sadetta ja kylmää vastaan on tehokkain tapa suojata lemmikkiä. Koiralle voidaan pukea sateelta ja kylmältä suojaava pusero, viitta tai vedenkestävä takki, mikä lisäksi olemassa on myös koirille tarkoitettuja kenkiä ja tossuja, jotka suojaavat tassuja paitsi kylmältä maalta, myös tiesuolalta.
  • Koiran altistamista äkillisille lämpötilan muutoksille kannattaa välttää. Moni omistaja vie lemmikin talvella kävelylle ilman, että hän ottaa huomioon, kuinka paljon ulkolämpötila eroaa kodin sisälämpötilasta. Lämpimässä ympäristössä oleilevalle eläimelle ei tee hyvää lähteä kylmään talvi-ilmaan ilman suojaa.
  • Koiran tassut ja jalat kannattaa pestä ja kuivata ulkoilun jälkeen. Suojaavista vaatteista huolimatta koiran jalat ja kasvot todennäköisesti kastuvat ja likaantuvat ulkoillessa. Märät kohdat kannattaa huuhdella ja kuivata huolellisesti välittömästi kotiin paluun jälkeen. Kylmä kosteus on kovilla pakkasilla erityisen petollinen ja johtaa nopeasti koiran paletumiseen.
  • Pitkittynyttä kontaktia lumen kanssa kannattaa välttää. Mikäli koiran polkuanturat halkeilevat kylmän ilman tai tiesuolan vaikutuksesta, niihin kannattaa levittää eläinklinikalta tai apteekista saatavaa lääkärin suosittelemaa voidetta.
  • Turkki on yksi tärkeimmistä koiraa säältä suojaavista tekijöistä, ja lemmikin turkin hoitoa kannattaakin tehostaa tarvittaessa. Etenkin pitkäkarvaisen koiran turkin säännöllinen harjaaminen on tärkeää, sillä se estää karvan takkuuntumisen ja varmistaa, että turkki säilyttää luonnollisen lämmöneristyskykynsä. Vaikka koiran vieminen trimmaajalle olisi omistajalle tärkeää, kannattaa eläimen turkin leikkaaminen siirtää keväälle.
  • Ravinteikas, laadukas ja tasapainoinen ravinto on sekä ihmisen että lemmikin terveyden perusta. Etenkin kylmällä säällä koiran on tärkeä saada kokoonsa, ikäänsä ja muihin ominaisuuksiinsa sopivaa ruokaa. Hyvin ruokitun koiran vastustuskyky on parempi ja riski sairastua matalampi. Koska koira liikkuu kylminä päivinä tavallista vähemmän, tulee sille tarjoiltavan ruoan määrään kiinnittää huomiota.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.