Koiran pakkomielteet ja maaninen käytös

Lemmikin pakkomielteinen ja maaninen käytös on vakavampi ongelma kuin moni kuvitteleekaan. Pakko-oireet voivat aiheuttaa sen, että koira vahingoittaa itseään.
Koiran pakkomielteet ja maaninen käytös
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pakkomielteet ja mania ovat yksiä tavallisimmista koirien käytöshäiriöistä. Ne koostuvat sairaalloisista käytöskuvioista, ja tällaisista kärsivä eläin menettää tunteidensa hallinnan ja alkaa ilmaista niitä pakkomielteisen käytöksen kautta. Koiran pakkomielteet ja maanisen käytöksen syyt on tärkeää saada diagnosoitua, jotta mahdollinen itsetuhoinen käytös voidaan estää.

Tällainen tunteiden hallinnan puute on yleensä lyhytkestoista, mutta vakavammissa tapauksissa se voi kestää kerrallaan jopa tunteja. Juuri siksi pakkomielteet ovat riski eläimen fyysiselle ja emotionaaliselle hyvinvoinnille. Kun koiralla on pakkomielteinen jakso, se liikkuu niin vimmaisesti, että se voi vahingoittaa itseään sitä edes huomaamatta. Käytös saattaa loppua vasta, kun eläin alkaa tuntea kovaa kipua.

Useimmat koirat, jotka saavat diagnoosin pakko-oirehäiriöistä, nuolevat häntäänsä pakkomielteisesti. Jotkut purevat voimakkaasti useita kehonsa osia ja toiset taas jahtaavat häntäänsä toistuvasti.

Koiran pakkomielteet ja maaninen käytös

Mistä koiran pakkomielteet ja maaninen käytös johtuvat?

Pakkomielteisen käytöksen kehittymiseen liittyy yleensä fyysistä tai emotionaalista kaltoinkohtelua. Tämän vuoksi tällaista käytöstä havaitaan tavallista useammin koirilla, jotka on hylätty tai jotka ovat syntyneet ulkona ilman kotia.

Pakko-oirehäiriöitä voi syntyä myös runsaan ahdistuksen, stimulaation puutteen tai pitkään kestäneen pienessä tilassa elämisen johdosta. Lisäksi eläin, joka kokee voimakasta kipua, voi kehittää tiettyjä pakkomielteisiä käytösmuotoja. Monien tutkimusten mukaan myös sairaudet, jotka vaikuttavat eläimen aistien toimintaan, voivat aiheuttaa tällaista käytöstä.

Näin havaitset koiran pakkomielteisen käytöksen jo varhain

Koiran pakkomielteet ja maniat on tärkeää saada diagnosoitua, jotta voidaan estää itsetuhoista käytöstä. Siksi koiranomistajan tulee olla tietoinen pakko-oirehäiriöiden ensimmäisistä merkeistä lemmikillään.

Yleisesti ottaen ensioireena on itse asiassa “koiramaisten” käytösten muuttuminen voimakkaammiksi. On tärkeää tietää, että jotkut toistamisen muodot ovat koiralle ominaisia, mutta jos tämä muuttuu sairaalloiseksi, käytösmuotojen voimakkuus asettaa eläimen terveyden vaaraan.

Jos koira alkaa haukkua, kaivaa, nuolla, raapia itseään tai jahdata häntäänsä hyvin runsaasti, on parasta mennä heti eläinlääkäriin. Eläimelle kehittyy usein monia eroahdistuksen oireita. Näihin kuuluvat esineiden, vaatteiden tai kenkien pureskeleminen (tai tuhoaminen) sekä ulostaminen tai virtsaaminen epätavallisiin paikkoihin.

Vakavien pakko-oirehäiriöiden ja manian hoito

Vakavammissa tapauksissa, kun häiriö diagnosoidaan vasta pitkälle edenneenä, koiralla on yleensä seuraavia oireita:

  • Haavaumat kehon iholla (pääasiassa hännässä ja jaloissa)
  • Vimmainen haavojen pureminen tai nuoleminen
  • Verenvuoto jaloissa tai hännässä, yleensä itsetuhoisesta käytöksestä johtuen
  • Karvanlähtö tai muutokset turkissa
  • Muutokset eläimen käytöksessä (kuten aggressiivisuus, piiloutuminen, eristäytyminen, pelästyminen jne.)
  • Fyysisen kontaktin välttäminen ihmisten ja eläinten kanssa

Koiran pakko-oirehäiriöiden ja manian hoito

Vaikka oireet ovatkin hyvin helposti huomattavia käytöksessä, pakko-oirehäiriöt ja maniat ovat koirilla psykologisista syistä johtuvia. Siten näiden syiden hoitoon tulisi panostaa kunnolla.

Tulee ymmärtää, että kun koiralla on pakkomielteistä käytöstä, se kokee tunne-elämän epätasapainoa, joka vaikuttaa käytökseen. Koira tarvitsee omistajaltaan runsaasti kärsivällisyyttä ja omistautumista toipuakseen.

Tällöin tulee olla valmis muuttamaan lemmikin ympäristöä sekä elintapoja.

Koiran pakkomielteet ja maaninen käytös

Useimmat eläimet, jotka kärsivät tämän tyyppisistä ongelmista, joutuvat käymään läpi koulutuksen ja sosiaalistamisen prosessin, jotta itsevarmuutta voidaan parantaa. Kokeneen ammattilaisen ottaminen koulutuksesta vastaamaan on hyvä idea.

Jos eläin on jo aiheuttanut itselleen haavaumia, on tärkeää steriloida alueet ja edistää ihon paranemista. Eläimelle voidaan määrätä antibiootteja ja/tai muita sopivia lääkkeitä, riippuen haavojen sijainnista.

Eläinlääkäri on ainoa taho, jonka tulisi päättää hoidosta tarkemmin ottaen pakko-oireiden vaivaamalla eläimellä. Koiraa tulee kohdella äärimmäisen varovaisesti, sillä tilanne vaikuttaa sen terveyteen.

Voidaanko koiran pakkomielteitä ja maniaa estää?

Seuraavat ovat eräitä tehokkaimmista tavoista tämän tyyppisen käytöksen torjunnassa:

  • Takaa koiralle terveellinen ja positiivinen elinympäristö.
  • Älä koskaan käytä fyysistä tai tunnetason väkivaltaa “rankaistaksesi” koiraasi.
  • Varmista, että eläin saa sopivaa ennaltaehkäisevää hoitoa. Tähän kuuluvat säännölliset eläinlääkärin tarkastukset, madotus, rokotteet yms.
  • Anna koirallesi tasapainoitettua ravintoa – vältä liiallista kalorien määrää sekä energiaa runsaasti tarjoavia tuotteita.
  • Varmista, että koira saa liikuntaa säännöllisen usein, jotta voisit lievittää sen kokemaa jännitettä, stressiä ja/tai ahdistuneisuutta.
  • Varmista, että koira saa kunnollisen sosiaalistamisen, mieluiten ensimmäisten kahdeksan elinkuukauden aikana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.