Koiran giardiaasi: Oireet, diagnosointi ja hoito

Koiran giardiaasi on usein vaikea diagnosoida, sillä sen pääoire ripuli on eläimillä yleinen vaiva, joka voi viitata moneen eri ongelmaan. 
Koiran giardiaasi: Oireet, diagnosointi ja hoito
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Giardiaasi on Giardia lamblia -alkueläimen aiheuttama suolistotulehdus. Suurimmalla osalla koirista giardiaasi on oireeton, mutta joillakin yksilöillä tulehdustila aiheuttaa ripulia ja painon menetystä.

Giardiaasi vaatii tarttuakseen limakalvokontaktin. Eläin sairastuu tyypillisesti saastuneen veden tai loisia sisältävän ulosteen välityksellä. Loinen tarttuu ainoastaan kystavaiheessa, jolloin kystat kulkeutuvat ulos elimistöstä ulosteen mukana. Giardiaasi on yleisempi pennuilla kuin aikuisilla koirilla.

Giardiaasi on zoonoosi, eli tartuntatauti, jonka aiheuttaja voi siirtyä eläimestä ihmiseen ja toisinpäin.

Koiran giardiaasi: Oireet, diagnosointi ja hoito

Giardiaasin diagnosointi ja hoito

Koiran giardiaasi on usein oireeton, jolloin tartuntaa ei välttämättä koskaan huomata. Osalla koirista tartunta oireilee ripulina, oksenteluna ja painon menetyksenä. Giardiaasi testataan nopealla ja tarkalla pikatestillä.

Giardioosi hoidetaan sisäloishäätövalmisteella. Mikäli tauti pitkittyy, eivätkä oireet rauhoitu, saattaa eläinlääkäri määrätä lemmikille antibioottikuurin.

Kaksi koiranpentua syömässä

Matolääkityksen lisäksi koiran elinympäristön puhdistaminen ja desinfiointi on ensiarvoisen tärkeää. Tämän lisäksi myös itse koiran pesemistä suositellaan, sillä loisia saattaa tarttua myös eläimen turkkiin.

Tartuntaa hoidetaan myös huolehtimalla perushygieniasta. Jos koira esimerkiksi ulostaa sisälle, tulee tila putsata erittäin hyvin. Myös ulkotiloissa uloste tulee siivota huolellisesti, jotta loinen ei pääse leviämään ympäristöön.

Koiran giardiaasi

Koiran ulosteen kanssa tekemisissä olleen henkilön tulee huolehtia huolellisesta käsihygieniasta loistartunnan estämiseksi. Tartunnan saanutta eläintä ei myöskään kannata päästää nuolemaan ihmisen naamaa.

Jos kotona on muita lemmikkejä, myös nämä kannattaa hoitaa matolääkkeellä. Vieraiden eläinten kanssa kontaktissa oloa suositellaan vältettävän noin kahden viikon ajan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.