Kuinka toimia, jos koiralla on nukahtamisvaikeuksia?

Jos huomaat, että lemmikkisi ei nuku tarpeeksi, voit auttaa sitä muutamien keinojen avulla. Näitä ovat esimerkiksi lemmikin totuttaminen nukahtamisrutiiniin, sopivan lämpötilan ylläpitäminen kotona ja tarpeen tullen jopa eläinlääkärin määräämien lääkkeiden käyttö,
Kuinka toimia, jos koiralla on nukahtamisvaikeuksia?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Uniongelmat eivät ole pelkästään ihmisten riesa, vaan myös lemmikkimme voivat kärsiä erilaisista nukkumiseen liittyvistä ongelmista. Omistajan ei ole syytä lannistua, jos koiralla on nukahtamisvaikeuksia, sillä tällaisiin ongelmiin löytyy erilaisia ratkaisuja.

Eläimet ovat hyvin herkkiä muutoksille, ja jopa ihmisistä mitättömiltä tuntuvat rutiinien muutokset voivat aiheuttaa niille ahdistusta ja stressiä, joka saattaa näyttäytyä uniongelmina. Lyhytkestoinen unettomuus helpottaa yleensä 2-3 päivän kuluessa, mutta jos nukahtamisvaikeudet jatkuvat tätä pidempään, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiran unensaantiin vaikuttavia tekijöitä

Rutiinit ja tavat

Moni jättää lemmikkinsä kotiin pitkän työpäivän ajaksi, jolloin koira saattaa tylsistyä tai vaihtoehtoisesti viettää suurimman osan ajastaan nukkuen. Omistajan saapuessa kotiin koira herää, innostuu ja haluaa viettää aikaa leikkien. Tällaisessa tapauksessa nukahtamisvaikeudet voivat johtua yksinkertaisesti siitä, että lemmikki ei pääse purkamaan energiaansa päivän aikana, eikä sitä väsytä nukkumaanmenoaikaan.

Kuinka toimia, jos koiralla on nukahtamisvaikeuksia?

Tämä ongelma korjaantuu  rutiinien muutoksella. Yksi ratkaisu on viedä lemmikki hoitoon päivän ajaksi, jotta sillä on mahdollisuus liikkua ja leikkiä runsaasti. Toinen vaihtoehto on käydä koiran kanssa kunnon lenkillä ennen töihin lähtöä ja tehdä sama töiden jälkeen. Tämän lisäksi lemmikille täytyy varata kotiin aktivoivia ja viihdyttäviä leluja. Olipa kyseessä minkä kokoinen ja ikäinen koira tahansa, se tarvitsee päivittäin tarpeeksi liikuntaa, virikkeitä ja aktivointia pysyäkseen terveenä ja onnellisena.

Kodin lämpötila

Lemmikin unettomuus pahenee yleensä talven kylmimmillä ja kesän kuumimmilla keleillä, ja moni eläin on erityisen herkkä säätilojen vaihtelulle. Jos epäilet tätä myös oman lemmikkisi kohdalla, voit madaltaa sisätilojen lämpötilaa mahdollisuuksien mukaan ilmastoinnin tai tuulettimen avulla.

Talviaikaan lemmikkisi taatusti arvostaa suurta, pehmeää nukkumapeittoa. Lämpöpeitto on hyvä tapa pitää lemmikin nukkumapaikka lämpimänä, eikä sen käytöstä ole haittaa niin kauan kuin olet vain varovainen johtojen ja pistokkeiden kanssa.

Kuinka toimia, jos koiralla on nukahtamisvaikeuksia?

Lämpötilan vaikutukset näkyvät selkeimmin koiranpennuissa. Pennullasi tulisi saada olla haasteellisimpina aikoina mahdollisuus nukkua vieressäsi, jotta ruumiinlämpösi auttaisi sitä saamaan unta. Vinkiksi suosittelemme myös kuumavesipullon kietomista liinavaatteeseen, jonka päällä pentu voi nukkua.

Nukahtamisvaikeuksia ehkäiseviä tapoja

Eläimen nukahtamisen edesauttamiseksi tai uniongelmien ennaltaehkäisemiseksi on syytä muodostaa tiettyjä päivärutiineja. Millaisia rutiineja suositellaan?

  • Totuta lemmikki pissalla käyntiin ennen nukkumaanmenoa.
  • Viimeisistä ruokinnasta ennen uniaikaa tulisi olla ainakin kaksi tuntia. Tällä tavoin ruoka on ehtinyt sulaa, eikä eläin ei tunne itseään painavaksi. Kevyt olo on avuksi nukahtamisessa.
  • Älä unohda antaa eläimelle vettä. Varmista, että se juo tarpeeksi, jotta sille ei iske jano keskellä yötä.
  • Luo kotiin rauhallinen ja hiljainen ilmapiiri. Jotkut yksilö hermostuvat täydellisestä hiljaisuudesta, ja tällöin hiljainen ja rentouttava musiikki voi olla iso apu. Toinen keino on jättää eläimen lähistölle tikittävä kello rauhoittumisen tueksi.

Onko koiran unettomuus kroonista?

Jos unettomuus ei helpota edellisten keinojen avulla, syynä voi olla jotakin terveydellistä ja eläimen kehoon liittyvää. Tietyt sairaudet voivat omalta osaltaan hankaloittaa eläinten nukahtamista.

  • Alkuvaiheen nivelrikon aiheuttama kipu voi häiritä unta. Tässä vaiva vaatii eläinlääkärin hoitoa ja mahdollista kipulääkitystä.
  • Ikä on myös syytä ottaa huomioon. Eläimet tarvitsevat ikääntyessään vähemmän unta kuten ihmisetkin. Yleisesti ottaen nukahtamisvaikeuksia esiintykin enemmän vanhemmilla eläimillä.
  • Lääkitys on aina vaihtoehto, ja lemmikkien unensaannin tueksi on olemassa erilaisten reseptilääkkeiden ja hoitojen yhdistelmiä. Lääkitystä harkitessa on kuitenkin aina kuunneltava asiantuntijan neuvoja.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.