Kissan virtsatietulehdus: Oireet ja hoito

Selvittääksesi, onko kissallasi virtsatietulehdus, tarkkaile ilmeneekö sillä vaivalle tyypillisiä oireita. On kuitenkin muistettava, että joissain tapauksissa virtsatietulehdus ei aiheuta lainkaan oireita.
Kissan virtsatietulehdus: Oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2019

Kissat ovat alttiita erilaisille virtsarakon ja munuaisten sairauksille, ja virtsatietulehdus on yksi yleisimmistä vaivoista sekä naaras- että uroskissoilla. On siis tärkeä tietää, miten virtsatietulehdus havaitaan ja hoidetaan ajoissa.

Kissan virtsatietulehdus

Virtsatietulehdukset ovat kissoilla tavallisia, mutta ne ovat kuitenkin häiritseviä ja kivuliaita. Toisin kuin koirat, kissat eivät juo kovin paljon vettä, ja niiden virtsa on voimakkaampaa. Pääasiassa tämän vuoksi kissa on altis virtsatietulehduksille.

Kolme tavallisinta virtsatietulehduksen tyyppiä kissalla ovat virtsatiekivien aiheuttama tulehtuneisuus, munuaistulehdus sekä virtsarakontulehdus. Sillä oireet ovat hyvin samankaltaisia, joskus omistaja ei voi tietää lemmikkinsä tilaa ennen eläinlääkärin tutkimusta.

Jotta voisit päätellä, onko lemmikilläsi virtsatietulehdus, katso onko sillä eräitä oireita. Joillakin kissoilla ei kuitenkaan ole mitään oireita – tarkkaile siis kissasi käytöstä, kun se virtsaa tai ulostaa hiekkalaatikollaan.

Kissan virtsatietulehdus: Oireet ja hoito

Jos kissalla on virtsatietulehdus, se luultavasti virtsaa vastentahtoisesti, hyvin vähän ja laatikkonsa ulkopuolelle. Se voi vinkua ja miukua virtsatessaan. Vakavammissa tilanteissa voi ilmetä verta virtsassa, ja kissalla voi olla kuumetta.

Kissan virtsatietulehduksen havaitseminen ja hoito

Vaikka tällaisia tulehduksia voi kehittyä kissalle missä vaiheessa tahansa, ne ovat tavallisempia täysikasvuisilla ja liikalihavilla kissoilla. Virtsatietulehduksia on useammin myös hyvin pienissä tiloissa elävillä kissoilla sekä yksilöillä, jotka stressaantuvat helposti tai jotka on leikattu.

Ongelman diagnosoimiseksi tulee oireiden tarkkailun lisäksi aina viedä kissa eläinlääkäriin, sillä näin voidaan tehdä erilaiset kokeet sairauden varmistamiseksi (kuten veri- ja virtsakokeet).

Hoito riippuu kissan piirteistä sekä virtsatietulehduksen tyypistä. Useimmiten kissa kuitenkin tarvitsee antibiootteja ja muita lääkkeitä, jotta virtsaputket saadaan rentoutettua ja jotta voidaan estää tukkeumien muodostuminen virtsateihin.

Joissakin vakavissa tapauksissa eläinlääkäri joutuu laittamaan kissalle katetrin (nukutuksessa) virtsan virtauksen helpottamiseksi sekä käyttämään suonensisäistä nesteytystä. Kissa saattaa joutua olemaan klinikalla ainakin kaksi päivää.

Kissan virtsatietulehdus: Oireet ja hoito

Kun tulehdus on saatu hoidettua, seuraava vaihe on se, että estetään ongelmaa muuttumasta krooniseksi. Tämä voidaan tehdä opettamalla kissaa juomaan enemmän vettä, jotta sen keho poistaisi myrkyllisiä aineita paremmin.

Tarkista eläinlääkäriltä, mitä kuivaa ja kosteaa ravintoa kissasi tulisi saada virtsateiden ongelmien estämiseksi. Käytä ruokia, joissa ei ole paljon natriumia, sillä tämä aine ei salli munuaisten toimia hyvin.

On hyvin tärkeää siivota hiekkalaatikko päivittäin, jotta bakteerit eivät lisäänny ja aiheuta tulehduksia. Anna myös kissallesi rauhallinen ja mukava elämä, jotta voisit estää ahdistusta ja stressiä sairastuttamasta eläintä.

Samoin kannattaisi leikkiä kissan kanssa enemmän, jotta se voisi liikkua ja jotta se ei kärsisi istuma-asentoon painottuvasta elämäntyylistä ja liikalihavuudesta. Nämä kaksi asiaa kuuluvat nimittäin kissan virtsateiden terveyden suurimpiin vihollisiin.

Kerro eläinlääkärille kaikista kissasi oireista tai käytöksen muutoksista, jotka liittyvät hiekkalaatikolla käyntiin, jotta tilannetta voidaan analysoida paremmin. Älä odota, että eläin “parenee itsestään”, sillä tämä vain pahentaa tilannetta entisestään.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.