Valkoinenpaimenkoira on kaunis ja älykäs lemmikki

Valkoinenpaimenkoira on kaikille tutusta saksanpaimenkoirasta eriytynyt sveitsiläinen koirarotu. Valkoinenpaimenkoira on tänä päivänä lähinnä seura- ja harrastuskoira.
Valkoinenpaimenkoira on kaunis ja älykäs lemmikki

Viimeisin päivitys: 06 heinäkuuta, 2019

Valkoinenpaimenkoira näyttää valkoiselta saksanpaimenkoiralta, mutta kyseessä on oma rotunsa – joskin se on eriytynyt nimenomaan saksanpaimenkoirasta. Kyseessä on kaunis ja älykäs keskikokoinen koira, joka sopii erinomaisesti paitsi kaikenlaisten perheiden lemmikiksi, myös monipuoliseen harrastustoimintaan.

Valkoinenpaimenkoira on kaunis ja älykäs lemmikki

Alkuperä

Valkoinenpaimenkoira on kaikkien tuntemasta saksanpaimenkoirasta eriytynyt rotu. 1930-luvulla valkoista väriä alettiin pitää saksanpaimenkoirissa virheenä, ja rodun valkoiset edustajat katosivat Euroopasta lähes kokonaan.

Valkoisten saksanpaimenkoirien kanta kuitenkin säilyi Yhdysvalloissa ja Kanadassa, missä ne vähitellen eriytyivät omaksi rodukseen. Sveitsiin rodun ensimmäiset yksilöt tuotiin 1970-luvun alkupuolella, ja valkoinenpaimenkoira tunnustettiin omaksi rodukseen vuonna 1991.

Valkoinenpaimenkoira on kaunis ja älykäs lemmikki

Tänä päivänä Euroopassa on runsaasti valkoisiapaimenkoiria, joiden esi-isät ovat puhdasrotuisia jo useamman sukupolven ajalta. Rotu on erittäin arvostettu etenkin Keski-Euroopassa. Suomessa valkoisiapaimenkoiria on rekisteröity noin 3300 yksilöä.

Ulkonäkö

Valkoinenpaimenkoira luokitellaan keskikokoiseksi koiraroduksi. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on 60-66 cm ja nartun 55-61 cm. Myö uros- ja narttukoiran painossa on selkeä ero, urosten painaessa 30-40 kg ja narttujen 25-35 kg. Kyseessä on voimakas ja lihaksikas, mutta samalla linjakas ja solakka eläin.

Valkoinenpaimenkoira on kaunis ja älykäs lemmikki

Valkoisenpaimenkoiran pää on ylhäältä ja sivulta katsottuna on kiilanmuotoinen. Koiran kuono ja silmät ovat tummat ja korvat pystyt ja kolmionmuotoiset. Nämä kärjestään hieman pyöristyneet korvat ovat jatkuvasti pystyssä ja eteenpäin suuntautuneet, kuin koira koko ajan tarkkailisi ympäristöään.

Valkoisenpaimenkoiran turkki on aina valkoinen ja kaksinkertainen, mutta se voi olla pituudeltaan keskipitkä tai pitkä. Turkin alempi kerros on tiheä ja kova ja ulompi silkkisen pehmeä. Karva on lyhyempää koiran pään ja korvien alueella sekä jaloissa. Eläimen ollessa rauhallinen, häntä riippuu suorana, ja liikkeessä se kohoaa, mutta ei koskaan selkälinjan yläpuolelle.

Käytös ja luonne

Valkoinenpaimenkoira muistuttaa käytökseltään monin tavoin saksanpaimenkoiraa. Kyseessä on tasapainoinen, tarkkaavainen ja eloisa koira, joka sopii paitsi monipuoliseen harrastamiseen, myös kaikenlaisten perheiden lemmikiksi. Sen käyttöominaisuudet eivät kuitenkaan yksilöpoikkeuksia lukuun ottamatta sovi yhtä vaativaan työskentelyyn kuin saksanpaimenkoiralla.

Valkoinenpaimenkoira on kaunis ja älykäs lemmikki

Valkoinenpaimenkoira on älykäs, sosiaalinen, palvelualtis ja helposti koulutettava koira, joka kiintyy vahvasti omistajaansa. Koiraa on tärkeä kouluttaa positiivisen vahvistamisen keinoin, sillä perinteiset pakottamiseen tai voimaan perustuvat metodit voivat johtaa käytösongelmiin.

Terveys ja hoito

Valkoinenpaimenkoira on altis monille samoille terveysongelmille kuin muutkin paimenkoirat ja isohkot rodut. Rodussa esiintyviä sairauksia ovat muun muassa lonkka- ja kyynärnivelsairaudet, silmäsairaudet, ruokatorvenlaajentuma, korva- ja silmätulehdukset ja ruoansulatuselimistön ongelmat. Muiden keskikokoisten ja isojen koirien tapaan myös valkoisetpaimenkoirat ovat monia muita rotuja alttiimpia vatsalaukunkiertymälle. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan niillä on myös taipumus allergioihin ja ihotulehduksiin.

Valkoisenpaimenkoiran turkki tulee harjata hyvin useamman kerran viikossa kuolleen karvan irrottamiseksi ja iho-ongelmien ehkäisemiseksi. Jotkut omistajat leikkaavat lemmikkinsä karvan lyhyeksi kesän helteiden alkaessa, mutta tätä ei suositella valkoisenpaimenkoiran kohdalla, jolla on kaksikerroksinen turkki. Koiran turkki toimii luonnostaan eristeenä, pitäen eläimen viileänä kesällä ja lämpimänä talvella.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.