Pumi, vilkas ja älykäs unkarilainen paimenkoira

Pumi, vilkas ja älykäs unkarilainen paimenkoira
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Pumi on unkarilainen kohtalaisen nuori koirarotuRotu sai alkunsa 1600-1700-luvulla alkukantaisen pulin risteytyessä eurooppalaisten paimenkoirien ja terrierityyppisten koirien kanssa. Virallisesti pumi tunnustettiin roduksi 1920-luvulla.

Vaikka pumi näyttää kiharan turkkinsa vuoksi pehmeältä nallekarhulta, se on aktiivinen ja energinen koira, joka tarvitsee määrätietoista ja johdonmukaista kasvatusta. Pumit sopivat lemmikiksi aktiiviselle ihmiselle, sillä koira kaipaa paljon liikuntaa ja muuta aktivointia.

Pumin ominaisuudet

  • Urheilullisuus ja ystävällisyys. Pumit ovat erinomaisia lemmikkejä henkilölle, joka haluaa liikkua ja urheilla koiransa kanssa.
  • Harmaa turkki. Sallitut värit ovat harmaa, musta, valkoinen ja kellanruskea maszkos fakó. Yleisin turkin väri on harmaa, ja kaikki harmaan sävyt hyväksytään virallisissa koiranäyttelyissä. Harmaat pumit syntyvät mustina, ja niiden turkki alkaa vaalentua koiran ollessa noin 6-8 viikon ikäinen.
  • Kihara, keskipitkä ja paksu turkki. Turkki kammataan noin kahden viikon välein ja pestään ainoastaan tarvittaessa. Turkkia lyhennetään saksilla omistajan mielen mukaan.
  • Valppaat ja eläväiset korvat. Pumin korvat ovat pystyt ja niiden kärjet kääntyvät alaspäin. Korvien karva on muuta karvaa pidempää.
  • Suuri kuono. Koiran kuono on pitkänomainen ja suuri pään kokoon verrattuna.
  • Silmät ovat keskikokoiset, tummat ja soikeat. Koiran katse on älykäs ja eloisa.
  • Eläväinen ja energinen. Koira on aktiivinen ja energinen ja tarvitsee johdonmukaista koulutusta.
  • Koiran kroppa on mittasuhteiltaan neliömäinen. Urokset ovat noin 41-47 cm korkeita ja painavat 10-15 kg. Narttujen säkäkorkeus on 38-44 cm ja paino 8-13 kg.

Pumin luonne

Pumi, vilkas ja älykäs unkarilainen paimenkoira

Paimenkoirien tapaan pumi kiintyy perheeseensä ja on suojelevainen läheisiään kohtaan. Vieraiden läsnä ollessa koira on usein arka ja epäluuloinen. Tämän vuoksi pentuiässä aloitettu riittävä sosiaalistaminen on äärimmäisen tärkeää.

Herttaisesta ulkomuodostaan huolimatta pumilla on paimenkoiran luonne ja vaistot. Nämä koirat ovat eläväisiä, aktiivisia, älykkäitä ja äänekkäitä. Pumi tarvitsee määrätietoisen kouluttajan, sillä älykkäänä koirana se tekee mielellään asiat oman tahtonsa mukaan.

Määrätietoisella otteella pumista saa itselleen ihanan seurakoiran niin arkeen kuin harrastuksiinkin. Nämä koirat kaipaavat aktiivista elämää ja tylsistyvät helposti tekemisen puutteesta. Pitkäksi ajaksi yksin jätetty koira voi muuttua hermostuneeksi ja pakkomielteiseksi ja tuhota omistajan omaisuutta.

Pumin terveys

Pumit ovat yleisesti ottaen terveitä koiria. Vanhin Suomessa tunnettu pumi eli lähes 20-vuotiaaksi, mutta keskimääräinen eliniänodote näillä koirilla on 12-14 vuotta. Pumien tavallisimpiin vaivoihin kuuluu lonkkadysplasia.

Aktiivinen pumi

Pumit olivat alunperin paimenkoiria, ja ne toimivat myös vahteina ja jyrsijöiden hävittäjinä. Tänä päivänä pumi on monipuolinen seura- ja harrastuskoira, jonka kanssa harrastetaan esimerkiksi agilityä ja tokoa. Pumeja voidaan kouluttaa myös vainu- ja pelastuskoiriksi.

Pumi tunnetaan erityisesti kotimaassaan Unkarissa sekä Ruotsissa ja Suomessa, mutta muualla maailmassa rotu on edelleen melko tuntematon. Suomessa on Unkarin jälkeen maailman suurin pumi-kanta.

Nämä koirat tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja. Pumi rakastaa juoksemista ja leikkimistä, ja se sopeutuu sekä maaseudulla että kaupungissa asumiseen, kunhan se saa liikkua riittävästi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.