Tyypilliset virheet koiran ruokinnassa - 4 esimerkkiä

Tyypilliset virheet koiran ruokinnassa - 4 esimerkkiä

Viimeisin päivitys: 30 syyskuuta, 2018

Tiedon puutteen vuoksi saatamme tehdä virheitä lemmikkejämme ruokkiessamme. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole vaarallista, sillä virheet voidaan korjata ja eläimen ruokavaliota parantaa lemmikin onnellisuuden ja terveyden takaamiseksi. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat tyypillisimmät tekemämme virheet koiran ruokinnassa.

Tyypilliset virheet koiran ruokinnassa

Jotta vältytään terveysongelmilta, huonoilta tavoilta ja ylipainolta, koira täytyy ruokkia oikein. Alla listaamme tyypillisimmät tekemämme virheet koiran ruokinnassa.

1. Ruokapaketin auki jättäminen

Tyypilliset virheet koiraa ruokittaessa

Moni lemmikin omistaja ei kiinnitä huomiota eläimen ruoan säilytykseen sillä verukkeella, että “on kyse vain koiranruosta”. Mutta, kuten minkä tahansa ruoan kanssa, bakteerit alkavat hajottaa koiranruokaa sen joutuessa kosketuksiin ilman kanssa. Pilaantunut ruoka on paitsi pahan makuista, voi myös sairastuttaa eläimen.

Sulje kuivaruokapussi hyvin, ja jos syötät koirallesi märkäruokaa, säilytä avattu purkki jääkaapissa tiiviillä suojalla peitettynä.

2. Ruoantähteiden jättäminen ruokakuppiin

Joskus koira ei syö kuppiaan kerralla tyhjäksi, joko koska se ei pidä kyseisestä ruoasta tai koska sen vatsa on täynnä. Jos näin tapahtuu, älä jätä yli jäänyttä ruokaa kuppiin – etenkään yön yli – sillä se saattaa houkutella kutsumattomia vieraita kuten hyönteisiä. Tämän lisäksi ruoka alkaa pilaantua nopeasti, ja jos koira syö huonoksi mennyttä ruokaa, se saattaa sairastua.

Hyvä noudatettava sääntö on, että jos koira ei ole syönyt ruokaansa kolmen tunnin aikana, se tuskin tulee tyhjentämään kuppiaan. Tässä vaiheessa voit joko heittää ruoan roskiin tai säilöä sen jääkaappiin myöhempää tarjoilua varten.

3. Ruoka-astian pesämättä jättäminen ruokailun jälkeen

Tässäkin asiassa saatamme virheellisesti miettiä kyseessä olevan vain koiran ruoka-astia, joten sitä ei kannata pestä. Vaikka koira olisi nuollut kuppinsa puhtaaksi, siihen jää ruoanjäämiä, jotka alkavat pilaantua nopeasti.

Nämä jäämät voivat houkutella bakteereja, jotka sairastuttavat koiran. Eli, kun koira on syönyt, pese sen ruoka-astia samalla tavoin kuin ihmistenkin lautaset – miedon tiskiaineen ja kuuman veden avulla.

4. Ruoan päiväyksen huomiotta jättäminen

Kaikki ruoka pilaantuu lopulta, eikä koiranruoka ole poikkeus. Kiinnitä siis tarkkaa huomiota eläimen ruoan parasta ennen -päiväykseen – etenkin jos syötät lemmikille purkkiruokaa. Pilaantuneen ruoan syöminen voi aiheuttaa koiralle esimerkiksi vatsakipua, oksentelua ja ripulointia.

Muita virheitä koiran ruokinnassa

Neljän yllä mainitun virheen lisäksi, on olemassa myös muita asioita, jotka tulee ottaa huomioon koiraa ruokittaessa.

Tyypilliset virheet koiran ruokinnassa
  • Älä ylisyötä koiraa. Keskustele eläinlääkärin kanssa, jotta tiedät, mikä on koirallesi sopiva määrä ruokaa. Ruoan määrään vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä ja terveydentila.
  • Älä osta isoja määriä ruokaa kerralla, jos perheessä on vain yksi koira. Koska ruoka joutuu yleensä kosketuksiin kosteuden, auringonvalon tai pölyn kanssa, se pilaantuu helposti.
  • Vältä halpojen ja huonolaatuisten koiranruokien hankkimista säästääksesi kustannuksissa. Tällaiset ruoat aiheuttavat usein ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, ja eläinlääkärikulut tulevat tekemään säästöyrityksesi tyhjäksi.
  • Muista ruokkia koira säännöllisesti. Jos eläin on nälkäinen, se saattaa käyttäytyä aggressiivisesti tai syödä mitä tahansa tassuihinsa saamaansa, roskakorin sisältö mukaan lukien.
  • Älä anna oman ruokasi tähteitä koiralle, sillä esimerkiksi tietty eläinrasva ja luut voivat vaikuttaa koiran terveyteen negatiivisesti.
  • Älä anna koiralle herkkuja muuten vaan. Herkkujen tulisi olla palkinto niitä hetkiä varten, kun koira käyttäytyy hyvin.
  • Vältä syöttämästä koiralle liikaa ihmisten ruokaa, sillä syömämme ravinto sisältää yleensä runsaasti hiilihydraatteja, mikä saa koiran painon nousemaan.
  • Älä syötä koiralle mitään, minkä eläinlääkäri on kieltänyt. Ammattilainen tietää, mikä on eläimen terveydelle hyväksi ja pahaksi, ja siihen on syynsä, jos tietty ruoka tai aine on kielletty.
  • Syötä koiralle sen elämäntilanteeseen sopivaa ruokaa. Älä siis ruoki koiranpentua aikuisen koiran ruoalla, ja toisinpäin. Kuhunkin ruokaan lisätään sellaisia vitamiineja ja proteiineja, joita koira tarvitsee juuri tietyssä elämänvaiheessa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bray, E. E., Zheng, Z., Tolbert, M. K., McCoy, B. M., Kaeberlein, M., Kerr, K. F., & Dog Aging Project Consortium. (2021). Once-daily feeding is associated with better cognitive function and health in companion dogs: Results from the Dog Aging Project. bioRxiv.
  • Schlesinger, D. P., & Joffe, D. J. (2011). Raw food diets in companion animals: a critical review. The Canadian Veterinary Journal, 52(1), 50.
  • Fredriksson-Ahomaa, M., Heikkilä, T., Pernu, N., Kovanen, S., Hielm-Björkman, A., & Kivistö, R. (2017). Raw meat-based diets in dogs and cats. Veterinary sciences, 4(3), 33.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.