Oliiviöljyä koiralle - apua moneen vaivaan

Oliiviöljyä koiralle - apua moneen vaivaan
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kannattaako todella antaa oliiviöljyä koiralle? Vastaus on kyllä! Oliiviöljy on yksi välimeren ruokavalion peruselintarvikkeista. Se ei ole terveellistä vain ihmisille, ja se sopii monella tapaa käytettynä myös koiralle – jatka lukemista!

Oliiviöljyn hyödyt koiralle

Oliiviöljyn hyödyt koirallesi

Oliiviöljyssä on runsaasti antioksidantteja. Antioksidantit ravitsevat soluja ja näin ollen vahvistavat koiran kehoa. Oliviiöljy sisältää myös runsaasti E-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, jotka ravitsevat ihoa.

Yksi öljyn merkittävistä ominaisuuksista on sen runsas monityydyttömättömien rasvahappojen määrä. Näin ollen oliiviöljy vahvistaa koirasi immuniteettia ja edesauttaa sitä elämään pitkän ja terveellisen elämän. Monityydyttömättömät rasvahapot auttavat myös koiran painonhallinnassa.

Oliiviöljyn käytössä tulee kuitenkin muistaa kohtuus, sillä liiallisesti nautittuna sillä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Jos koirasi kärsii ummetuksesta, voit kokeilla oliiviöljyä vaivan helpottamiseksi.

Terveellisiä rasvoja

Tutkimukset ovat osoittaneet, että oliiviöljy nostaa kehon hyvien rasvojen tasoja sekä vahvistaa niveliä ja lihaksia. Juuri tämän vuoksi oliiviöljy on oivallinen apu vanhemmille koirille, jotka kärsivät iän mukanaan tuomista kivuista ja säryistä.

Kuinka paljon oliiviöljyä koiralle?

Koiran koko ja paino määrittävät sen, kuinka paljon oliiviöljyä voit lemmikillesi päivittäin antaa. Tässä muutama ohje, joiden avulla voit laskea oikean määrän juuri omalle koirallesi.

  • Alle 10-kiloisen koiran suositeltu päivittäisannos on noin 0,5 teelusikallista.
  • Keskikokoisen koiran (11-30 kg) tulisi saada noin 1 teelusikallinen päivässä.
  • Yli 30-kiloisen koiran päivittäisannos on noin 1,5 teelusikallista päivässä.

Oliiviöljy tulisi sekoittaa koiran kuivamuonaan tai muuhun päivittäiseen ruokaan. 

Toinen hyvä vaihtoehto oliiviöljyn nauttimiseen on levittää öljyä suoraan koiran makupalojen päälle. Muista, ettet anna koirallesi yllämainittuja määriä enempää, sillä muuten öljy voi aiheuttaa pahan ripulin. 

Pitkäaikaiset hyödyt

Oliiviöjyn lisääminen koirasi ruokavalioon näkyy ensimmäisenä sen turkin kohentuneessa kunnossa. Koiran turkista tulee siis kiiltävämpi ja hyvinvoiva.

Oliiviöljy on erinomainen apu koiran ihon hoidossa. Jos ihossa on kuivia alueita, oliiviöljy auttaa niiden hoidossa ja uudistamisessa. Koiran ihon hoitaminen oliiviöljyllä voi kuitenkin olla erittäin sotkuista puuhaa.

Mikä öljy on parasta koiralle?

Oliiviöljyn hyödyt koirallesi

Jos koirasi kärsii iho-ongelmista, on ruusunmarjaöljy parasta niiden hoitoon. Öljy imeytyy nopeasti eikä näin ollen aiheuta suurta sotkua.

Ruusunmarjaöljyllä on parantava ja uudistava vaikutus. Ole kuitenkin varovainen, ettei koirasi syö öljyä, sillä se on tarkoitettu vain ulkoiseen käyttöön.

Oliiviöljy on kiistatta markkinoiden terveellisin öljy. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, minkälaista öljyä ostat – kaikista paras ja korkeatasoisin valinta on ekstraneitsytoliiviöljy.

Edellä mainittu öljy puristetaan oliiveista ainoastaan mekaanisin menetelmin, joten puristamiseen ei käytetä ollenkaan kemikaaleja. Ekstraneitsytoliiviöljy on myös ravintoarvoltaan kaikista laadukkain oliiviöljy.

Apua ummetukseen

Terve koira tekee tarpeensa kerran tai kaksi päivässä. Jos huomaat, että koirasi vatsan toiminta ei ole normaalia, voi oliiviöljy olla apuna tähänkin ongelmaan.

Oliiviöljy muodostaa suolen sisäpinnalle öljymäisen pinnoitteen, ja näin ollen se auttaa ulosteen pois tulossa. Tämä on kivuton ja luonnollinen tapa helpottaa koiran ummetusta.

Halkeamat anturoissa

Koiran tassut ovat kuin kengät, joita koira pitää aina jaloissaan. Vaikka tassut ovat kestävät, saattavat anturat halkeilla tai kovettua.

Jos koirasi kärsii tästä vaivasta, levitä oliiviöljyä anturoihin kerran päivässä noin viikon ajan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.