Näin onnistuu kissan kouluttaminen

Näin onnistuu kissan kouluttaminen

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2019

Kissat ovat uteliaita, älykkäitä ja itsenäisiä eläimiä. Näiden eläinten kauneus ja eleganssi saavat monet adoptoimaan kissan itselleen lemmikiksi. Ensimmäiset päivät kissan kanssa voivat olla uudelle omistajalle varsinainen seikkailu. Tänään kerromme, kuinka kissan kouluttaminen ja eläimelle kodin säännöt opettaminen onnistuu samalla, kun kissaan luodaan vahva ja terve suhde.

Onnellinen kissa kuuntelee

Avainasia kissan kanssa asumiseksi miellyttävällä tavalla on molemminpuolinen ymmärrys. Tulee muistaa, että kissan tapa viestiä voi olla monenlainen, ja se riippuu eläimen mielialasta ja olosuhteista.

Koirille ei ole ongelma kertoa, mitä ne haluavat ja kuinka ne sen haluavat. Kissat sen sijaan voivat stressaantua tai hermostua ilman, että huomaat. Seuraavassa on lista kissan käytösmuodoista, joihin kannattaa aina kiinnittää tarkempaa huomiota:

Näin onnistuu kissan kouluttaminen
  • Piiloutuminen tai kontaktin välttäminen kanssasi. Kaikki kissat pitävät omasta tilasta, jossa ne saavat taukoa ihmisistä, jotka silittävät jatkuvasti, mutta kissalla voi myös olla terveysongelmia, jotka saavat sen tuntemaan olonsa huonoksi ja haluamaan olla yksin. Kysy asiasta eläinlääkäriltä, jos arvelet, että tilanne voisi olla tämä.
  • Jatkuva raapiminen kaikkialla kodissa. Uudet huonekalut voivat muuttaa “kissan alueen” ulkonäköä, ja kissa usein merkkaa alueensa feromoneilla. Jos olet siis juuri sisustanut kotisi uudelleen tai jos alueella on paljon muita kissoja, lemmikkisi saattaa kärsiä stressistä tai ahdistuksesta.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota kissan onnellisuuden ja rentoutuneisuuden merkkeihin: korkealla oleva häntä, kiehnääminen sinua vasten sekä leikkiminen ovat kaikki merkkejä siitä, että kissasi on onnellinen ja terve.

Kissan kouluttaminen kotona

Kuten voit olettaakin, eläimen tahtoa ei koskaan voida muuttaa, kun on kyse sen vaistoista tai kun jokin tuntuu epäluonnolliselta. Vastuullisena omistajana voit kuitenkin kanavoida energiaa ja parantaa kissasi kykyjä. Oikeilla stimuloinneilla pystyt opettamaan kissasi reagoimaan siten kuin on sopivaa.

Tavoitteena tulisi olla opettaa kissa yhdistämään tietty käytös käskyyn tai tekoon. Mitä tekniikoita sitten voidaan käyttää, jotta kissanomistaja pääsee tähän pisteeseen lemmikkinsä kanssa?

  • Ensinnäkin tarvitaan positiivista vahvistamista. Palkinto tai lahja ovat täydellisiä stimulointeja kissalle. Kun eläimen käytöksestä on tullut vaistonvaraista, sitä ei enää tarvitse palkita. Kannattaisi ottaa palkinto pois vähitellen ja korvata se ylistyksellä ja silityksellä. Muista, että kissasi usein luonnostaan toistaa tekoja, joilla on positiivisia seurauksia.
  • Ole johdonmukainen. Tämä on hyvin tärkeää! Eläin ei koskaan opi käyttäytymään siten kuin haluat, jos muutat jatkuvasti sääntöjäsi. Tulee yrittää käyttää aina samaa lausetta tai stimulointia. Kun kissa on oppinut jonkin käytöksen, opettamista ei enää tarvia.
  • Aloita kissan opettaminen kotona niin aikaisin kuin voit. Paras vaihe olisi kissan ollessa vielä pentu, kun se oppii asioita nopeammin. On hyvin tärkeää, että kissa tottuu siihen, että sen ympärillä on ihmisiä.
  • Negatiivinen vahvistaminen. Kissoilla on usein ongelmia huonekalujen, kasvien ja ruoan kanssa. Älä koskaan vahingoita kissaasi fyysisesti, vaan yritä opettaa sitä. Yleisesti ottaen kissa reagoi siihen, kun ääntä korotetaan äkillisesti (esimerkiksi kun sanot “EI!” tai “POIS!”). Jos tämä ei toimi, voit yrittää veden suihkuttamista spraypullosta kissan saamiseksi lopettamaan.
Näin onnistuu kissan kouluttaminen

Naksutin kissan opettamisessa

Naksutin on väline, johon ei liity negatiivista vahvistamista. Mentelmä perustuu pienen muovilaitteen käyttöön, joka saa aikaan klikkausäänen, kun se avataanÄäni on kissalle hiukan outo, ja se yhdistää sen selkeästi johonkin käskyyn.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämä menetelmä vaatii kärsivällisyyttä ja vähittäisiä tavoitteita. Ensinnäkin kissan tulee tunnistaa kyseinen ääni, ja sille tulee antaa palkinto, jotta se ymmärtää, että kannattaa kiinnittää huomiota klikkausääneen.

Tässä on eräitä vinkkejä naksuttimen käyttämiseksi tehokkaasti:

  • “Klikin” tulisi kuulua halutun käytöksen aikana, eikä sen jälkeen.
  • Klikkaa vain kerran tiettyä käytöstä kohden. Muuten saatat saada kissasi hämmentymään.
  • Aloita pienillä asioilla, jotka kissa pystyy tekemään itsenäisesti, kuten istuminen tai kutsuusi reagointi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.