Mitä tehdä koiranpennun kanssa, joka ei vielä saa poistua kotoa?

Oppiminen alkaa heti koiranpennun astuessa uuteen kotiinsa. Niin kauan kuin pennun rokotussuoja ei ole voimassa, se ei pääse ulkoilemaan, mutta on omistajan vastuulla kouluttaa eläintä kodin sisällä. Onneksi koiranpennut ovat aina innokkaita kokemaan ja oppimaan uusia asioita.
Mitä tehdä koiranpennun kanssa, joka ei vielä saa poistua kotoa?

Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2019

Yksi koiranpennun hankkineen omistajan murheista on se, että pentu ei voi poistua kotoa terveyttään vaarantamatta ennen kuin sen rokotesuoja on voimassa. Moni omistaja miettii, mitä koiranpennun kanssa voi ja kannattaa tehdä sinä aikana, kun eläin ei saa poistua kotoa. Osa omistajista lykkää sisäsiistiksi opettelua ja talutushihnassa kävelyn harjoittelua siihen hetkeen, kun koira voi ulkoilla, mutta tosiasiassa pennun kouluttamisen aloittamista ei kannata viivästyttää.

Rokotusaikataulu ja sosiaalistaminen

Koiranpennut ovat luovutusiässä 7-8 viikon iässä. Tätä ennen pentu tarvitsee seuraukseen emonsa ja sisaruksensa, mutta tässä iässä koira alkaa itsenäistyä. Pentu ei ole välttämättä vielä täysin vieroitettu, mutta se syö jo kasvavalle pennulle tarkoitettua ruokaa maidon lisäksi. Tässä vaiheessa koira ei ole vielä valmis poistumaan kotoa, koska sillä ei ole tarvittavaa suojaa tiettyjä tauteja vastaan.

Koiranpennun rokotussuoja kehittyy vasta siinä vaiheessa, kun pennun emoltaan saamat vasta-aineet eivät enää häiritse pennun omaa vasta-ainetuotantoa. Emon vasta-aineita voi olla pennun elimistössä noin 12 viikon ikään asti, eikä pennun elimistö välttämättä kehitä täyttä rokotesuojaa vielä ensimmäiset rokotukset 8-12 viikon iässä saadessaan. Tämä tarkoittaa, että muuttaessaan uuteen kotiinsa, pentu on altis saamaan tarttuvan taudin. Koira saa nelosrokotteen tehosterokotteen 16 viikon iässä ja rabiesrokotuksen 16-20 viikon iässä.

Mitä tehdä koiranpennun kanssa, joka ei vielä saa poistua kotoa?

Koiran sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa pennun ollessa noin neljän viikon ikäinen ja jatkuu aina 14 viikon ikään asti. Tämä on aikaa, jolloin koira oppii ja tottuu asioihin poikkeuksellisen nopeasti, minkä vuoksi pentua kannattaa alkaa totuttaa sen myöhemmin kodin ulkopuolella kohtaamiin asioihin, vaikka se ei voikaan vielä poistua kotoa.

Kävelyihin valmistautuminen

Se, että koiranpentu ei voi vielä poistua kotoa, ei tarkoita, etteikö se voisi opetella valjaiden käyttöä ja talutushihnassa kävelyä. Pentu on hyvä totuttaa valjaisiin kotona, sillä ensimmäinen ulkoilukerta tulee olemaan täynnä erilaisia ärsykkeitä, joita koiran on helpompi käsitellä, jos sen ei tarvitse samalla totutella valjaisiin ja hihnaan.

Aloita valjaisiin totuttelu antamalla pennun tutustua välineisiin haistelemalla niitä. Seuraavaksi valjaat voidaan pukea koiran päälle pieneksi hetkeksi, ja jonkin ajan kuluttua pentu voi jo käyttää valjaita muutaman minuutin ajan joka päivä.

Kiinnitä koiran huomio muihin asioihin – kuten syömiseen tai leikkimiseen ­– sen käyttäessä valjaita, jotta totuttelu on kivuttomampaa. Näin koira ei ala yhdistää valjaita ulos lähtemisen aiheuttamaan innostukseen, eikä myöskään näe valjaiden käyttöä rangaistuksena.

Mitä tehdä koiranpennun kanssa, joka ei vielä saa poistua kotoa?

Kun pentu on tottunut valjaisiin, sille voidaan alkaa opettaa talutushihnassa kävelyä. Ensimmäisillä kerroilla koira ei todennäköisesti osaa kävellä kunnolla ja päätyy vetämään hihnaa. Tämä on erinomaista aikaa koiran elämässä opetella kävelemään hihnassa vetämättä.

Peruskäskyjen opettelu

Nuoren koiran aivot imevät tietoa sienen lailla, minkä vuoksi pentuaika on erinomainen vaihe peruskäskyjen opetteluun. Pentu oppii helpon komennon todennäköisesti jo muutaman toiston jälkeen. Monet omistajat opettavat koiran istumaan tai antamaan tassua, mutta oman ja muiden turvallisuuden vuoksi koiran on tärkeintä oppia pysymään paikallaan, tulemaan luokse käskystä ja päästämään irti esineestä.

Positiivinen vahvistaminen on aina paras tapa koiran kouluttamiseen, olipa kyseessä minkä tahainen eläin tahansa.

Koiranpennun kouluttaminen

Uudet ärsykkeet

Siinä vaiheessa, kun pentu ei vielä saa poistua kotoa, kotiin voidaan tuoda asioita ulkomaailmasta. Koiraa voidaan alkaa tutustuttaa uusiin ihmisiin, jotka ovat mielellään eri ikäisiä ja näköisiä, jotta pentu tottuu erilaisiin ihmisiin ennen ulos ja väkijoukon pariin lähtemistä. Tämä on siis hyvä aika kutsua ystävät ja isovanhemmat tai lapsenlapset vierailulle.

Myös muita koiria on hyvä kutsua kylään, mutta kyseessä täytyy olla terveitä ja rokotettuja tasapainoisia yksilöitä. On asioita, joita ainoastaan toinen koira voi opettaa lajitoverilleen. Tämän lisäksi pentu voidaan tutustuttaa myös muihin eläimiin.

Mitä tehdä koiranpennun kanssa, joka ei vielä saa poistua kotoa?

Koiran kannattaa antaa tutustua uusiin ääniin ja esimerkiksi musiikkiin. Vaikka pentu on vielä liian pieni jäämään pitkäksi aikaa yksin kotiin, sitä voidaan alkaa totuttaa yksinoloon esimerkiksi laittamalla se tekemään jotain yksin eri huoneessa kuin missä ihmiset oleilevat.

On tärkeä muistaa, että kaikkien ärsykkeiden täytyy olla pennulle helposti käsiteltäviä, eli kannattaa aloittaa yksinkertaisista asioista. Tämän lisäksi koiran täytyy saada levätä eri ärsykkeille altistumisen välissä. Jos tilanne on pennulle liikaa, on aika pitää tauko. Oppitunnin on tarkoitus olla positiivinen kokemus, ei pakkopullaa tai koiralle ylivoimaista.

Ensimmäinen kävelylenkki koiranpennun kanssa

Kun eläinlääkäri vahvistaa pennun rokotesuojan olevan kehittynyt ja ulkoilun olevan turvallista, lemmikkiä voidaan alkaa totuttaa kodin ulkopuoliseen elämään varovasti ja vaiheittain. Ulkomaailma on hyvin erilainen ympäristö kuin koti, ja se on täynnä pentua kiinnostavia ärsykkeitä.

Koiranpentu ja kissa

Ensimmäisten kävelylenkkien aikana pentu ei luultavasti ymmärrä, että voi tehdä tarpeensa ulkona. Koira ei välttämättä edes halua kävellä. Pentu kannattaa viedä ulos hyvin lyhyeksi ajaksi monta kertaa päivässä – ensimmäisen viikon aikana 10 minuuttia on enemmän kuin tarpeeksi. Koiraa ei saa pakottaa tekemään mitään vastoin tahtoaan, ja pennun kannattaa antaa tutkia ympäristöä mielensä mukaan.

Koiranpennut ovat älykkäitä ja innokkaita oppimaan. Ei ole mitään syytä sille, että pennulle ei voisi alkaa opettaa uusia asioita jo siinä vaiheessa, kun se ei vielä saa ulkoilla. Tämä on upea vaihe koiran elämässä, ja maailma on täynnä lukemattomia asioita, joita pentu voi kokea ja oppia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.