Kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja?

Kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja?

Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2018

Tässä artikkelissa kysymme, kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja, ja miten omistaja pystyy auttamaan koiraansa olemaan ystävällisempi? Jatka lukemista saadaksesi vastauksen kysymykseen.

Olet päättänyt lähteä kävelylle parhaan ystäväsi kanssa joka iltapäivä töiden jälkeen, jotta saatte molemmat liikuntaa, ja ehkä jopa tapaatte uusia ystäviä. Mutta käydessänne puistossa, joudut kääntymään kannoillasi niin nopeasti kuin pystyt, sillä koirasi ei halua tavata muita eläimiä tai ihmisiä. Sama toistuu, kun vieraat käyvät luonasi kylässä.

Kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja ja opettaa eläimelle ystävällisyyttä?

Sanotaan, että lemmikit muistuttavat omistajiaan, mutta aina tämä ei ole totta. Etenkään silloin, kun yrität tutustua uusiin ihmisiin tai olla hyvä isäntä vieraille, ja koirasi huono mieliala tai epäsosiaalinen luonne estää pyrkimyksesi.

Vaikka tämä kuulostaisi tutulta, ei kannata murehtia, sillä koiran käytöstä voidaan muuttaa. Seuraavaksi kerromme, kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja.

Kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja?

1. Muista positiivinen vahvistaminen

Jos koirasi alkaa käyttäytyä aggressiivisesti toisen koiran lähestyessä sitä, poista lemmikkisi tilanteesta ja kiinnitä sen huomio muualle. Eläimet vastaavat huonosti rankaisemiseen, sillä ne eivät osaa yhdistää rangaistusta ja huonoa käytöstä.

Koirat oppivat tutkitusti paremmin positiivisen vahvistamisen keinoja käyttäen. Eli, jos koirat ovat ilman ongelmia vuorovaikutuksessa keskenään ja haistelevat toisiaan, palkitse koirasi makupalalla. Näin koira oppii, mikä on toivottua ja mikä ei-toivottua käytöstä.

2. Löysää koiran talutushihnaa

Ehkä koirasi käyttäytyy aggressiivisesti ja epäsosiaalisesti, koska pakotat sen olemaan liian lähellä sinua. Koira yhdistää lyhyen talutushihnan ja tukalan olon vaaraan tai ongelmaan, mikä voi saada sen reagoimaan aggressiivisesti.

Jos pidät koiran talutushihnan liian tiukalla, lemmikkisi ei pysty lähestymään muita koiria ja ystävystymään niiden kanssa. Sinun tulee kontrolloida tilannetta, mutta älä silti rajoita koiran vapautta liikkua ja toimia.

3. Anna koirallesi lupa olla sosiaalinen

Lemmikkisi käyttäytyy siten, miten olet opettanut sen käyttäytymään, oli koulutus sitten tarkoituksellista tai ei. Jos olet estänyt lemmikkiäsi olemasta vuorovaikutuksessa muiden koirien kanssa pentuiästä lähtien, koira ei välttämättä ole sosiaalinen, eikä osaa viettää aikaa lajitovereidensa kanssa.

Koira on laumaeläin, joka kaipaa lajitovereidensa seuraa, ja sinun tulisikin sallia lemmikkisi tutustuvan  muihin koiriin, vaikka se tapahtuisikin vähitellen. 

Yksi vaihtoehto on mennä koirapuistoon ja antaa koiran tutustua muihin puistossa kävijöihin. Sinun tulee tietenkin tarkkailla koirasi käytöstä puremisen, murisemisen tai hampaiden näyttämisen varalta. Anna koirien tutustua toisiinsa ja erota eläimet, jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta.

4. Adoptoi lemmikillesi kumppani

Jos pystyt adoptoimaan kissan tai toisen koiran, tee se, sillä paitsi, että lemmikkisi saa seuraa, se voi muuttua kaikin puolin sosiaalisemmaksi ja ystävällisemmäksi. Monissa tapauksissa koirat ovat epäsosiaalisia, koska ne eivät ole tottuneet muiden eläinten kanssa olemiseen – tällöin ne ovat myös haluttomia leikkimään muiden kanssa.

Adoptoimalla koirallesi karvaisen ystävän, annat myös rakastavan kodin yhdelle tuhansista hylätyistä kulkukoirista ja -kissoista.

5. Anna koirasi liittyä juhliin

Kuinka parantaa koiran sosiaalisia taitoja?

Kun luonasi käy vieraita, ja koirasi muuttuu aggressiiviseksi tai piiloutuu pöydän alle, sinun ei tulisi sallia tämän käyttäytymisen jatkuvan. Mitä siis tehdä? Alussa voit auttaa koiraasi tutustumaan vieraisiin, samalla varmistaen, etteivät ihmiset näytä pelon tunteita. On sinun vastuullasi isäntänä ja koiran omistajana, ettei eläin pure tai hauku vieraillesi.

Auta lemmikkiäsi ymmärtämään, että vieraat ovat ystäviäsi, jotka pitävät myös koirasta. Jos koirasi piiloutuu huonekalujen taakse, voit kehottaa vierasta lähestymään koiraa hitaasti ja rauhallisesti niin, ettei koira pelästy tai hermostu. Koiraan tutustuminen tulee aina tehdä eläimen ehdoilla.

6. Sosiaalistamiskurssit auttavat koiraasi olemaan ystävällisempi

Vaikka tämä voi kuulostaa oudolta, on olemassa kouluja, jotka auttavat koiria olemaan ystävällisempiä. Näitä kursseja tarjotaan maasta ja paikkakunnasta riippuen esimerkiksi kulttuurikeskuksissa, puistoissa, lemmikkikaupoissa ja eläinlääkäriklinikoilla.

Tällaisten kurssien ansiosta koirat voivat olla vuorovaikutuksessa muiden eläinten ja ihmisten kanssa, leikkiä, pitää hauskaa ja viettää aikaa positiivisessa ympäristössä. Nämä kurssit ovat täydellisiä paitsi koirille, myös ujoille omistajille, joiden ei ole helppo saada uusia ystäviä – tällaisessa ympäristössä on luonnollista tutustua uusiin ihmisiin, jotka jakavat saman mielenkiinnon kohteen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.