Kuinka toimia, jos oma koira on aggressiivinen?

Kuinka toimia, jos oma koira on aggressiivinen?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kotiin saapuva koiranpentu kietoo nopeasti koko perheen pienen tassunsa ympärille. Tuossa hetkessä syntyy vuosia kestävä ystävyyssuhde. Mutta, mitä tapahtuu, jos pieni pentu kasvaa aggressiiviseksi koiraksi, joka vihoittelee lajitovereilleen, lapsille ja jopa aikuisille? Tässä vaiheessa jokainen koiranomistaja huolestuu ja miettii, kuinka toimia, kun oma koira on aggressiivinen.

Koiran alkaessa käyttäytyä aggressiivisesti, sukulaisilla on omat neuvonsa, naapurit katselevat eläintä alta kulmien ja tuntemattomat ihmiset kommentoivat kadulla. Vaikka ympärillä olevat ihmiset näin ehdottaisivatkin, ei ole mitään syytä luopua lemmikistä, vaan on aika puuttua tilanteeseen ja alkaa muuttaa eläimen käytöstä.

Hyvä uutinen on se, että on olemassa monia tekniikoita aggressiivisen koiran kouluttamiseen, jotka auttavat eläintä kontrolloimaan aggressiivista käytöstään.

Kuinka toimia, jos oma koira on aggressiivinen?

Kuinka toimia, jos oma koira on aggressiivinen?

Jos koirasi käyttäytyy aggressiivisesti, aloita analysoimalla eläimen käytöstä ja mieti, koska aggressiiviset taipumukset alkoivat näkyä, ja minkälaisissa tilanteissa koira hermostuu. On eläimiä, jotka ovat alttiita hyökkäämään pienten lasten päälle näiden lähestyessä koiraa yllättäen. Toiset koirat suuttuvat lajitovereilleen tai jahtaavat muiden lajien edustajia.

Ongelman ratkaiseminen alkaa määrittämällä ne ulkoiset tekijät, jotka saavat koiran käyttäytymään aggressiivisesti. Tämän tiedon perusteella omistaja pystyy varautumaan ja pitämään koiran poissa aggressiivisen käytöksen laukaisevista tilanteista.

Muista aikainen sosiaalistaminen

Joissain tapauksissa koira on aggressiivinen sosiaalisen eristämisen vuoksi. Koiran ollessa 2-4 kuukauden ikäinen, sitä on hyvä alkaa tutustuttaa muihin ihmisiin ja koiriin. Hyvät sosiaaliset taidot näkyvät parempana sopeutumiskykynä ja henkisenä tasapainona.

Tämän lisäksi se, että koira saa leikkiä lajitovereidensa kanssa, auttaa puremisen estämisessä. Koiran purressa leikkikaveriaan vahingossa tai tahallaan, purtu koira siirtyy kauemmaksi, ja tämä hetkellinen torjunta opettaa eläintä kontrolloimaan tekemisiään. Ojenna koiraa sen käyttäytyessä liian rajusti ja palkitse se hyvästä käytöksestä.

Panosta tottelevaisuuteen

Jos koira on aggressiivinen, se reagoi tottelematta. Asiantuntijat ovat todenneet tämän johtuvan johtajuuden ja selkeiden sääntöjen puutteesta. Tämä tarkoittaa, että omistajan on oltava koiran lauman johtaja ja pidettävä kiinni sovituista säännöistä.

Koiran liikkeiden kontrolloiminen talutushihnan avulla on erinomainen harjoitus. Opeta koira kävelemään kanssasi samaan tahtiin. Muutamien temppujen opettaminen lemmikille on myös hyvä tapa vahvistaa omaa asemaa auktoriteettihahmona.

Opeta koiraa päästämään irti esineistä

Kuten jokainen koirien kanssa aikaa viettänyt tietää, koirat tunnistavat tiettyjä sanallisia komentoja. Hyvin koulutettu koira osaa tulla luokse, pysyä paikallaan ja istua. Purulelut ovat erinomainen apu koulutettaessa koiraa päästämään irti esineestä.

  • Istu alas ja leiki hetki koiran kanssa.
  • Joka kerta, kun koira puree lelua aggressiivisesti, komenna eläintä pudottamaan lelu. Tartu leluun ja pyri poistamaan se koiran suusta sanoen samalla jämäkästi “irti”.
  • Ajan myötä koira oppii ymmärtämään, että elämässä on muutakin kuin pureminen, ja että sen ei haluta purevan kaikkea eteensä saamaa. Näin eläin oppii kontrolloimaan impulssejaan ja vähentämään puremista.

Auta koiraa polttaamaan energiaa

Kuinka opettaa koira noutamaan?

Jos koira viettää runsaasti aikaa suljetussa tilassa ilman juoksemisen mahdollisuutta, se todennäköisesti stressaantuu ja saattaa kehittää väkivaltaista käytöstä. Vähän liikuntaa sisältävä elämäntyyli on yksi pääsyistä koirien aggressiivisuudelle.

Sen sijaan, että viet lemmikkisi lyhyelle lenkille kiireessä, järjestä koiralle aikaa sosialisointiin ja laadukkaisiin fyysisiin aktiviteetteihin. Vie koirasi pitkille lenkeille, heittele sille palloa ja varmista eläimen olevan väsynyt ja valmis ottamaan nokoset päästyään kotiin aktiviteettien jälkeen. Liikunta ja terve väsymys ovat tärkeitä tekijöitä koiran emotionaalisen tasapainon varmistamiseksi.

On tärkeä ymmärtää, että koira on omistajansa ilmentymä. Jos eläintä lyödään tai sitä ei kouluteta kunnolla, tulokset voivat olla hyvin vakavia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.