Ovatko koiran kyyneleet pelkkä kehon fyysinen reaktio vai johtuvatko ne tunteista?

Ovatko koiran kyyneleet pelkkä kehon fyysinen reaktio vai johtuvatko ne tunteista?

Viimeisin päivitys: 21 elokuuta, 2020

Eläimillä on monia samanlaisia fyysisiä reaktioita kuin meillä ihmisillä, ja yksi hyvä esimerkki tästä ovat koiran kyyneleet. Kiinnostavaa on myös se, että ei täysin tarkkaan tiedetä, ilmaisevatko koirat kyyneleillään joskus tunteita samalla tavalla kuin ihmiset.

Ovatko koiran kyyneleet pelkkä kehon fyysinen reaktio vai johtuvatko ne tunteista?

Jokainen koiranomistaja on varmasti nähnyt lemmikkinsä silmien vuotavan. Tämä on täysin normaali ilmiö, ja jokaisella koiralla on toisinaan tahroja silmiensä alla merkkinä kyynelnesteen valumisesta. Kysymys kuuluukin, johtuvatko koiran kyyneleet aina jostain fyysisestä reaktiosta, vai voiko koira itkeä ihmisen tapaan?

On selvää, että koiran kyynelrauhaset tuottavat kyynelnestettä aivan kuten ihmisenkin. Tutkimukset myös todistavat, että koirilla on tunteita, mutta siitä, että koira ilmaisisi tunteensa itkemällä, ei ole tieteellisiä todisteita. Näin siis voidaan sanoa, että koira ei oikeastaan itke, vaan sen silmät ainoastaan erittävät kyynelnestettä.

Ovatko koiran kyyneleet pelkkä kehon fyysinen reaktio vai johtuvatko ne tunteista?

Miksi koira kyynelehtii, jos syynä eivät ole tunteet?

Tukkeutuneet kyynelkanavat

Erityisesti pienillä koirilla voi olla synnynnäisesti ahtaat kyynelkanavat, jolloin kyynelneste valuu jatkuvasti poskille nielun ja sierainontelon sijaan. Ongelma on usein mahdollista korjata avaamalla kyynelkanavaa, mutta yleensä eläinlääkärit eivät suosittele toimenpidettä, sillä ongelma voi uusiutua, eikä kyynelnesteen valuminen ole sinänsä vaarallista. Ainoa ongelma on, että jatkuva kosteus silmän alla voi alkaa ärsyttää ihoa. Tällaisessa tilanteessa omistajan kannattaa puhdistaa lemmikin silmän ympäristö säännöllisesti.

Rodun vaikutus

Myös koiran rotu voi vaikuttaa kyynelnesteen erittymiseen. Suurisilmäinen koira kyynelehtii usein enemmän kuin sen lajitoveri, jolla on pienet silmät. Suurikokoinen koira juo enemmän vettä kuin pieni koira, minkä vuoksi sen silmät erittävät enemmän nestettä.

Sidekalvotulehdus

Yksi syy tavallista runsaampaan kyynelnesteen erittymiseen on sidekalvotulehdusKyseessä on silmän sidekalvon, eli silmän pintakerroksen ja silmäluomen sisäpinnan, tulehdus. Sidekalvo auttaa pitämään koiran silmät kosteutettuina, ja kun se turpoaa, silmät kuivuvat ja tuloksena on kipua ja ärtymistä. Jopa silmien räpyttäminen voi olla tällöin eläimelle kivuliasta.

Yleisimmät sidekalvotulehduksen oireet ovat punoittavat tai vetiset silmät, ärtyneet limakalvot, silmien kutina, silmien pakonomainen räpyttely ja silmävuoto, joka voi muuttua kirkkaasta sameaksi tai rähmäiseksi.

Ovatko koiran kyyneleet pelkkä kehon fyysinen reaktio vai johtuvatko ne tunteista?

Allergiat

Myös allergiat voivat aiheuttaa koiralla kyynelehtimistä. Allergiat johtuvat usein ruoka-aineista, mutta niillä on myös muita aiheuttajia. Allergiassa koiran elimistö kehittää immunologisen vasteen jotakin elimistön ulkopuolista, mutta sinänsä vaaratonta, ainetta kohtaan.

Aivan kuten sidekalvotulehduskin, myös allergia voi aiheuttaa silmien punoitusta ja turvotusta. Näiden oireiden lisäksi koiralla on tyypillisesti myös muita oireita, jotka riippuvat allergisoivasta aineesta. Esimerkiksi ruoka-aineallergian tavallisimpia oireita ovat ihon kutina ja ihottuma.

Mitä tehdä, jos koira kyynelehtii hyvin runsaasti?

Kuten jo yllä mainitsimme, jos koiran silmät vuotavat runsaasti tai toistuvasti, omistajan on tärkeää huolehtia lemmikin silmien ympäristön putsauksestaEläinkaupoissa ja -klinikoilla on myynnissä tuotteita, jotka auttavat puhdistamaan kyynelnesteen aiheuttamat tahrat, mutta yleensä puhdistamiseen riittää vanulappu tai pyyhe ja pieni määrä lämmintä vettä.

Omistajan kannattaa poistaa kaikki koiran näkökenttää häiritsevät asiat. Rähmä, karvat tai muut häiriötekijät silmien ympärillä voivat ärsyttää lemmikin silmiä. Silmiä mahdollisesti ärsyttävät karvat kannattaa leikata ja alue pitää puhtaana, jotta vältytään ylimääräiseltä silmien vuotamiselta.

Suosittelemme viemään koiran eläinlääkärin tutkittavaksi, jos sen silmät vuotavat runsaasti. Saattaa olla, että kyynelehtiminen ei johdu mistään ongelmasta, mutta eläinlääkäri pystyy varmistamaan, ettei kyse ole esimerkiksi tukkeutuneesta kyynelkanavasta tai allergiaoireesta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.