Lemmikin varhainen sterilisaatio: mitä sinun tulee tietää

Sterilisaatio on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä ja hallita vakavia sairauksia, kuten kasvaimia, tulehduksia, dysplasiaa, epilepsiaa, verenvuototautia ja sukupuolitauteja.
Lemmikin varhainen sterilisaatio: mitä sinun tulee tietää
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Eläinlääkäri voi suorittaa sterilisoinnin lemmikille jo ennen kuin se saavuttaa sukukypsyyden. Huolimatta operaation kiistanalaisesta maineesta tämä on hyvin tehokas keino kulkueläinten liiallisen syntyvyyden estämiseen. Se myös auttaa monien rappeuttavien sairauksien ehkäisyssä ja hillinnässä.

Mitä sterilisaatio on?

Sterilisaatio on leikkausoperaatio, jonka tarkoituksena on uroksen tai naaraan sukupuolielinten poistaminen. Uroksilta poistetaan kivekset (kastraatio), naarailta munasarjat ja kohtu. Leikkaus on lyhyt, ja se suoritetaan nukutuksessa.

Päätavoite ja loogisin syy operaatiolle on tietenkin eläimen lisääntymisen hillitseminen. Sterilisaatio on elintärkeää kulkueläinpopulaation kontrolloinnissa sekä taistelussa pahoinpitelyn ja hylkäämisen yleisyyttä vastaan. Monissa maissa laajat ilmaisen sterilisaation kampanjat ovat olleet suureksi hyödyksi.

Koira ja kuljetushihna

Sterilisaatio on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä ja hallita monia vakavia sairauksia, kuten kasvaimia, tulehduksia, dysplasiaa, epilepsiaa, verenvuototautia sekä sukupuolitauteja. Tämä hyöty ilmenee etenkin silloin, kun omistaja on vienyt lemmikkinsä sterilisoitavaksi varhaisella iällä.

Syyt sterilisaatiolle eivät ole aina biologisia tai fyysisiä, vaan liittyvät usein eläimen käyttäytymiseen. Suuri osa lemmikeistä tulisi sterilisoida niiden luonteen tasapainottamiseksi ja aggressiivisen käyttäytymisen riskin alentamiseksi. Varhainen sterilisaatio mahdollistaa tällaisen käyttäytymisen ehkäisemisen.

Mikä varhainen sterilisaatio on?

Varhainen sterilisaatio suoritetaan ennen kuin eläin saavuttaa sukukypsyyden, mikä tapahtuu yleensä kuuden tai kahdeksan kuukauden iässä.

Tarkkaan suositeltuun ikään vaikuttaa lemmikin sukupuoli, ikä, koko ja terveydentila. Operaatio suoritetaan yleensä kissoilla ja koirilla noin kolmen tai neljän kuukauden iässä, olipa sitten kyseessä uros tai naaras.

Operaatiota alettiin suorittaa monien tutkimusten jälkeen, joissa tarkkailtiin alle kuuden kuukauden ikäisenä tiineeksi tulleita kulkueläinnaaraita. Nykypäivänä suuri osa eläinlääkäreistä on sitä mieltä, että varhainen sterilisaatio on paras keino hillitä kulkukoirien ja -kissojen liiallista syntyvyyttä.

Kissa leikkauksessa

Yksi pentujen leikkaamisen etu on se, että ne vaativat vähemmän nukutuslääkkeitä ja rauhoittavia. Pieni määrä lääkkeitä voi nopeuttaa niiden toipumista.

Pennut saattavat leikkiä jo aivan normaalisti vain muutamia tunteja leikkauksen jälkeen. Toisin kuin pitkäaikainen uskomus antaa ymmärtää, eläimen sisäelinten koko ei haittaa operointia.

Aikaisen sterilisaation edut

  • Naaraat eivät koe yhtä rankkoja hormonitasojen heittelyjä kiiman aikana kuin muutoin, eivätkä ne myöskään tule enää ns. kuvitteellisesti raskaaksi. Lemmikkisi on rauhallisempi, eikä se houkuttele enää uroksia tai likaa kotiasi.
  • Uroksilla varhainen sterilisaatio laskee niiden merkkaamis- ja karkaamishalukkuutta huomattavasti. Myös halukkuus naaraita kohtaan laskee.
  • Suurimmasta osasta varhaisen sterilisaation saaneista koirista ja kissoista tulee hellempiä, eivätkä ne ole yhtä epämiellyttävästi käyttäytyviä kuin aiemmin.
  • Varhainen sterilisaatio edesauttaa lemmikin koulutusta ja sosialisointia. Tämän vuoksi lähes kaikki palvelus- ja näyttelykoirat sterilisoidaan varhaisessa iässä.
  • Sterilisoimattomilla naarailla on kolminkertainen riski sairastua munasarja-, rinta- tai kohtusyöpään verrattuna varhaisella iällä sterilisoituihin yksilöihin. Sama koskee uroksia, kun puhutaan eturauhassyövästä.

Myyttejä lemmikkien varhaisesta sterilisoinnista

On olemassa monia myyttejä lemmikin varhaisen sterilisaation negatiivisista vaikutuksista. Todisteet operaation varjopuolista ovat kuitenkin varsin vähäisiä. Ne eivät myöskään oikeuta eläimen asettamista suurempaan riskiin sairastua rappeuttaviin tai kuolettaviin tauteihin.

Esimerkki tällaisesta myytistä on uskomus, jonka mukaan kaikista sterilisoiduista lemmikeistä tulee ylipainoisia tai liikalihavia. Eläimillä on havaittu taipumus painonnousuun operaation jälkeen, mutta tämä on täysin hallittavissa terveellisten elämäntapojen omaksumisella. Tämä voi tarkoittaa muun muassa tasapainoista ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa.

Suurin riski sterilisaatiota seuraavista komplikaatioista ilmenee, kun leikkaus suoritetaan vanhalle eläimelle. Ikääntyneellä eläimellä voi ilmetä sterilisaation yhteydessä monia eri ongelmia. Siksi lemmikin ikä on otettava huomioon, kun punnitaan sterilisaation terveyshyötyjä ja pyritään varmistamaan uskollisen toverin hyvinvointi.

On tärkeää muistaa, ettei eläimelle kannata varata mitään operaatioita ennen kuin asiasta on keskusteltu luotetun eläinlääkärin kanssa. Varhainen sterilisaatio ei myöskään vähennä kunnollisen koulutuksen ja sosialisoinnin tärkeyttä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.