Kuinka toimia, jos koira muuttuu aggressiiviseksi?

Mikäli koira muuttuu äkillisesti aggressiiviseksi, ensimmäiseksi tulee selvittää syy sen käytökseen. Joskus aggressiivisuus liittyy kipuun, sairauteen tai sukupuoliviettiin.
Kuinka toimia, jos koira muuttuu aggressiiviseksi?

Viimeisin päivitys: 21 elokuuta, 2020

Monelle omistajalle yksi suurimmista kauhuskenaarioista lemmikkiä koskien on se, että koira muuttuu aggressiiviseksi ilman varoitusta. Onneksi vain hyvin harvan koiran käytös voidaan luokitella todella aggressiiviseksi. Lisäksi hyvä uutinen on se, että usein tällaista käytöstä pystytään korjaamaan tehokkaasti niin, että yhteiselo lemmikin kanssa on mukavaa ja turvallista.

Selvitä, miksi koira muuttuu aggressiiviseksi

Korjataksesi lemmikkisi aggressiivista käytöstä, sinun tulee ymmärtää, miksi se toimii kuten toimii. Kunhan ongelman juurisyy löydetään, se pystytään usein korjaamaan. Jos siis huomaat muutoksia koiran käytöksessä, tarkkaile sitä huolella.

Pyri huomaamaan, milloin ja minkä vuoksi eläin reagoi aggressiivisesti, ja mitä eleitä tai kehonkieltä se tällöin käyttää. Näin tekemällä saat helpommin selville, miten koiran aggressiivinen käytös saadaan loppumaan.

On hyvin eri asia, että koira muuttuu aggressiiviseksi pelosta johtuen, kuin jos se käyttäytyy näin jonkin menneisyydessä kokemansa huonon asian vuoksi tai siksi, että se ei luota toisiin koiriin. Lisäksi on tiedettävä, että tarvitaan erilainen lähestymistapa koiran aggressiivisuuden hoitoon, mikäli eläin käyttäytyy näin vai silloin, kun se leikkii toisten koirien kanssa.

Tarkkaile koiraasi aina, kun se alkaa käyttäytyä aggressiivisesti – pane merkille milloin voit huomata tämän tapahtuvan. Mitä tällöin on juuri aiemmin sattunut? Mitä koiran elekieli sinulle kertoo?

Mitä enemmän tietoa pystyt saamaan ja mitä paremmin pystyt kirjaamaan tätä tietoa ylös, sitä nopeammin pystyt saamaan selville, mikä oikeastaan saa aikaan koirasi haitallisen käytöksen.

Varmista, ettei syynä aggressiivisuuteen ole kipu tai sairaus

Aivan kuten ihmisilläkin voi joskus olla ärtynyttä käytöstä tai huonoa mielialaa silloin, kun kärsimme esimerkiksi kivusta vaikkapa hampaissa tai päänsärystä, koira saattaa olla ärtynyt siksi, että se tuntee kipua. Jos koirallasi siis alkaa ilmetä ongelmia muiden koirien kanssa tai se alkaa käyttäytyä aggressiivisesti, yksi aivan ensimmäisistä asioista, joka sinun omistajana tulee tehdä, on viedä lemmikkisi tarkastettavaksi eläinlääkäriin.

Kuinka toimia, jos koira muuttuu aggressiiviseksi?

On todennäköistä, että mikäli aggressiivisuudessa on kyse sairaudesta, koiralla on jokin ongelma hampaiden tai korvien suhteen. Omistajan tulee kuitenkin ottaa huomioon muut mahdolliset sairaudet, ja näitä ovat esimerkiksi nivelkipu, ruoansulatuksen ongelmat ja muun muassa hormonaalinen epätasapaino. Vain eläinlääkäri pystyy selvittämään, mikä koiralla on todella vialla, ja hän tekee tilanteesta diagnoosin.

Kun menet koirasi kanssa eläinlääkäriin siksi, että sen käytös on muuttunut aggressiiviseksi, kerro eläinlääkärille, että lemmikkisi käytöksessä on tapahtunut tällaista muuttumista. Ammattilainen tietää kyllä, mitä hänen tarvitsee tarkastella, jotta voitaisiin saada selville mikä koiran käytöstä muuttaa ja mikä sen hyvinvointia haittaa.

Jos käytöksen muutos aiheutuu jostakin fyysisestä ongelmasta, tämän vaivan hoito riittää aggressiivisuuden poistamiseksi. Älä viivyttele, olipa tilanne mielestäsi mikä tahansa, vaan ota heti yhteyttä lääkäriin, jos koirasi käytös muuttuu aggressiiviseksi, jotta se saa tarkastuksen. Tämä on tärkeää, vaikka käynnin aikana ainoastaan suljettaisiinkin pois laskuista fyysiset sairaudet.

Varmista, ettei koiran aggressiivisuus liity sukupuoliviettiin

Joskus omistaja ei ole tietoinen siitä, että kun koira etsii parittelukumppania, sen käytös muuttuu, olipa kyseessä naaras tai uros. Kun koiralla on tämä kierron vaihe meneillään, siitä voi tulla aggressiivinen ja aluettaan puolustava.

Luonnossa aikuinen uroskoira saisi vain harvoin olla kiimassa olevan naaraan lähellä, mutta kaupungissa elävät koirat sen sijaan kulkevat kymmenien koirien ohi joka päivä. Urokset kohtaavat usein kiimassa olevia naaraita, ja koiralla on ympärillään paljon ärsyttäviä tekijöitä – muiden koirien hormonit ja yksilöiden väliset jännitteet täyttävät puistot ja kadut.

Kuinka toimia, jos koira muuttuu aggressiiviseksi?

On useita mahdollisia ratkaisuja tähän ongelmaan, ja etenkin lemmikin sterilisaatio tai kastraatio on suositeltu toimenpide. On kuitenkin muistettava, että tällainen käytös on vain väliaikaista, ja se menee ohi sitten, kun naaraat eivät enää ole kimassa. Muista, että kevät ja syksy ovat niitä vuodenaikoja, jolloin monilla naarailla on kiima, joten jos koirasi alkaa käyttäytyä kummallisesti näinä aikoina, selitys voi olla tässä.

Vältä reagoimasta huonosti koiran käytöksen muutokseen

On tärkeää muistaa, että kun yrität selvittää mikä koiraasi vaivaa ja mikä saa sen käyttäytymään aggressiivisesti, sinun ei tulisi mitenkäänn luoda fyysistä konfliktia itsesi ja lemmikkisi välille. Älä siis laita eläintä sellaiseen tilanteeseen, joka saa sen reagoimaan aggressiivisella tavalla. Jos toimit näin, et voi saada tilannetta rakeamaan, eikä fyysinen konflikti tuo mitään hyvää.

Valitse sopiva ajankohta koiran viemiselle ulos kävelylle, ja etenkin kannattaisi valita sellaisia kellonaikoja, jolloin ulkona on liikkeellä vain vähän koiria omistajineen. Jos lemmikkisi haukkuu tai vetää hihnasta lähteäkseen jahtaamaan autoja tai pyöriä, sinun tarvitsee lähteä sen kanssa ulos sellaisena aikana, jolloin kaduilla tapahtuu vähemmän.

Saman koskee niitä aikoja, jolloin ulkona on paljon ihmisiä, ja tämä tulee ottaa huomioon etenkin silloin, kun kaduilla on paljon lapsia. Ei ole koiralle ollenkaan hyväksi, että se joutuu jatkuvasti sellaiseen ympäristöön, joka saa siinä aikaan aggressiivista käytöstä.

Ota avuksi koirankouluttajan neuvot

Okei, nyt siis olet tässä vaiheessa toivottavasti saanut selville, että koirallasi ei ole mitään fyysistä ongelmaa, ja olet kenties varmempi mahdollisista syistä koirasi käytöksen muuttumiseen aggressiivisiksi. Mutta miten sitten koiran käytöstä voidaan korjata, jos syynä ei ole mikään fyysinen ongelma?

Koiran kouluttaminen

Ainoa ratkaisu tässä vaiheessa on se, että käännyt koirankouluttajan puoleen. Aggressiivisuus koiralla on vakava ongelma, ja se tulee ainoastaan pahenemaan ajan kuluessa. Hyvä koirankouluttaja pystyy kuuntelemaan sekä sinua että koiraasi, ja kun hän pääsee selville ongelman syistä, hän pystyy luomaan räätälöidyn hoidon, joka on sopiva juuri omalle koirallesi.

Valitse sellainen kouluttaja, joka kohtelee teitä molempia kunnioituksella ja joka ei aiheuta mitään vahinkoa koirallesi. Älä missään nimessä käänny sellaisten “ammattilaisten” puoleen, jotka käyttävät kuristuspantoja, sähköpantoja tai mitään dominointiin perustuvaa teoriaa koiran käytöksen muuttamiseksi. Nämä menetelmät eivät koskaan auta, ja ne tulevat vain aiheuttamaan koirallesi traumoja ja pahentamaan sen käytöksessä ilmeneviä ongelmia.

Aggressiivisuus on koirilla onneksi kuitenkin harvinainen onglma. Jotta sitä voitaisiin hoitaa, tulee siis selvittää mikä itse asiassa saa koiran käyttäytymään aggressiivisella tavalla. Kun olet varmistunut siitä, että syynä ei ole mikään fyysinen pulma, on parasta varata aika hyvälle koirankouluttajalle, joka pystyy antamaan sopivaa apua sekä koirallesi että sinulle omistajana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.