Kuinka estää koiraa haukkumasta yöllä?

Monet tekijät voivat saada koiran haukkumaan liikaa ja erikoisiin kellonaikoihin. Esimerkiksi terveysongelmat, epäsopiva ruokavalio, liikunnan puute ja tylsistyminen ovat tällaisia tekijöitä.
Kuinka estää koiraa haukkumasta yöllä?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Eläimet eivät kommunikoi samalla tavoin kuin me ihmiset, vaan niillä on oma tapansa kertoa tunteistaan ja tarpeistaan. Koira viestii paitsi ilmeillään ja eleillään, myös haukkumalla. Haukkuminen on siis koiralle luontaista toimintaa, mutta liiallisissa määrin se voi paitsi häiritä omaa perhettä ja naapureita, myös kertoa esimerkiksi stressistä, kivusta tai pelosta.

Toistuva yöllinen haukkuminen on todennäköisesti koiran tapa yrittää saada omistajan huomio ja kertoa tälle jotain. Tällainen kiireellinen kommunikointitarve saattaa olla merkki terveysongelmasta tai siitä, että jotain on pielessä koiran rutiineissa. Seuraavaksi puhumme tarkemmin siitä, miksi lemmikki haukkuu liikaa ja miten omistaja voi estää koiraa haukkumasta yöllä.

Miksi jotkut koirat haukkuvat liikaa?

Eri koiraroduilla on taipumus erilaiseen käytökseen. Siinä missä tietyt rodut ovat äänekkäitä ja valppaita, toiset ovat rauhallisempia ja seurallisempia. Tällaisten luonnollisten tekijöiden lisäksi monet ulkoiset ärsykkeet voivat aiheuttaa jatkuvaa haukkumista.

Kuinka estää koiraa haukkumasta yöllä?

Yleisimpiä koirien liiallisen haukkumisen auheuttajia ovat:

  • Stressi: Koira voi haukkua helpottaakseen stressiään tai ilmaistakseen huolensa.
  • Innokkuus: Monet koirat haukkuvat tilanteissa, joissa jokin ulkoinen ärsyke innostaa niitä.
  • Tylsistyminen: Liiallinen haukkuminen on yksi yleisimmistä passiivisen elämäntavan seurauksista. Koira siis haukkuu, koska se ei tee tarpeeksi asioita ja siten tylsistyy.
  • Turhautuminen: Koirat haukkuvat usein ollessaan poissa tolaltaan tai ilmaistakseen turhautumistaan, kun eivät saa haluamaansa.
  • Paikallaan olo: Liikunnan puute ja energian patoutuminen voivat aiheuttaa liiallista haukkumista.
  • Varoittaminen: Koirilla on terävät aistit, ja ne havaitsevat vaaran huomattavasti ihmistä herkemmin. Lemmikki voikin haukkua varoittaakseen perhettään uhkaavasta tilanteesta.
  • Terveysongelmat: Monet sairaudet sekä ikääntymiseen liittyvä kuurous ja sokeus voivat saada koiran haukkumaan liikaa.
  • Omistushaluisuus: Koirat voivat olla omistushaluisia joko perhettään tai tiettyjä esineitä kohtaan. Tällainen koira saattaa haukkua puolustaakseen reviiriään.
  • Ujous ja puolustautuva käyttäytyminen: Huonosti sosiaalistetut tai luonnostaan arat koirat saattavat haukkua pitääkseen muut eläimet ja ihmiset loitolla.
  • Tiedostamaton kouluttaminen: Tällä tarkoitetaan sitä, että omistaja sallii lemmikin huonon käytöksen tai opettaa sen käyttäytymään ei-toivotulla tavalla huomaamattaan.

Negatiivisessa ympäristössä asuva tai passiivista elämää elävä koira voi tylsistyä tai stressaantua. Tällaiset negatiiviset tunteet purkautuvat helposti liiallisena haukkumisena. Haukkuminen on tällöin koiran tapa rentouttaa itseään ja päästä eroon patoutuneesta energiasta. Jos koira joutuu viettämään runsaasti aikaa yksin, eikä pääse purkamaan energiaansa ja stimuloimaan mieltään, sille voi kehittyä erilaisia käytösongelmia.

Myös monet terveysongelmat voivat saada lemmikin haukkumaan, minkä vuoksi onkin tärkeää, että eläinlääkäri varmistaa, ettei runsaasti haukkuva koira kärsi kivusta tai sairaudesta. Kun fysiologiset ongelmat on suljettu pois, voidaan alkaa selvittää, mistä koiran käytös johtuu, ja tarvittaessa turvautua eläinten käytökseen perehtyneen ammattilaisen apuun.

Koira voi haukkua yöllä yrittäessään saada omistajansa huomion. Tämä saattaa johtua niinkin yksinkertaisesta syystä kuin nälästä tai leikkimisen halusta. Koirat ovat aktiivisia, älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä, joiden täytyy saada käyttää kehoaan ja mieltään stimuloidakseen fyysisiä, emotionaalisia, sosiaalisia ja kognitiivisia kykyjään. Koiran terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ei tarkoita ainoastaan ruoan, veden ja lämpimän nukkumispaikan tarjoamista, vaan lemmikki tarvitsee myös runsaasti seuraa, aktivointia ja virikkeitä.

Kuinka estää koiraa haukkumasta yöllä?

Koira haukkuu

Tasapainoinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio on koiran terveyden kulmakivi. Huono ruokavalio altistaa eläimen erilaisille terveysongelmille, minkä lisäksi sillä on negatiivinen vaikutus koiran käytökseen. Hyvä ruokavalio täyttää kaikki lemmikin ravinnolliset tarpeet ja ottaa huomioon sen koon, iän, aktiivisuuden ja terveydentilan.

Tarpeeksi ja säännöllisesti liikuntaa

Päivittäinen liikunta pitää kehon kunnossa ja painon kurissa ja auttaa koiraa pääsemään eroon ylimääräisestä energiasta. Kävelylenkki oman pihan ulkopuolella on erinomainen tapa stimuloida koiran mieltä, aisteja ja sosiaalisia taitoja. Jokaisella yksilöllä on omat liikunnalliset tarpeensa, ja siinä missä pienelle koiralle voi riittää kolme alle puolen tunnin lenkkiä, iso ja aktiivinen koira tarvitsee päivittäin useamman tunnin liikuntaa.

Runsaasti mielen ja älyn stimulointia

Kehon lisäksi myös lemmikin mieli tarvitsee aktivointia. Koira on älykäs ja herkkä eläin, joka tylsistyy, jos se ei saa käyttää emotionaalisia ja kognitiivisia kykyjään. Koiran älyn ja mielen stimuloiminen on siis isossa roolissa käytösongelmien ehkäisyssä. Vain mielikuvitus on rajana siinä, millaisia leikkejä ja aktiviteetteja lemmikin kanssa voi harrastaa. Koiralle kannattaa myös hankkia erilaisia aktivointileluja, jotka viihdyttävät sitä perheen ollessa poissa kotoa.

Tarpeeksi huomiota ja hellyyttä

Koirat ovat sosiaalisia laumaeläimiä, eivätkä ne yleensä pärjää hyvin yksinään. Koiran täytyy tuntea olevansa osa perhettä, ja se tarvitsee huomiota ollakseen onnellinen ja käyttäytyäkseen hyvin.

Kunnollinen kouluttaminen

Monet koirat ottavat tavakseen haukkua saadakseen haluamansa. Tähän johtaa usein se, että koiraa ei ole koulutettu kunnolla pentuiässä, vaan suloiselle pennulle on annettu periksi kaikissa asioissa. Lemmikin kouluttaminen onkin tärkeä aloittaa heti sen muuttaessa kotiin. Jos koiran ei haluta haukkuvan runsaasti, ei sen käytöstä tule vahvistaa antamalla sille huomiota tai palkitsemalla se, kun se haukkuu.

Kuinka estää koiraa haukkumasta yöllä?

Vähiten haukkuvat koirarodut

Kuten jo olemme maininneet, haukkuminen on koirille luontaista toimintaa, ja lähes kaikki koirat haukkuvat jossain määrin. Tietyn rotuiset koirat kuitenkin tunnetaan vähäisestä ääntelystään, mikä on tekijä, joka kannattaa ottaa huomioon lemmikkiä valittaessa. Vähiten haukkuvien koirarotujen listan kärkisijaa pitää basenji, joka ei varsinaisesti hauku, vaan ääntelee vingahtelemalla tai niin sanotusti jodlaamalla. Tämän eläimen ääni on jotain aivan muuta kuin koirien haukunta yleensä.

Basenjin lisäksi myös esimerkiksi seuraavat rodut ovat verrattain hiljaisia:

  • Kultainennoutaja
  • Mopsi
  • Ranskanbulldoggi
  • Vihikoira
  • Labradorinnoutaja
  • Rottweiler
  • Tanskandoggi
  • Akita
  • Chesapeakelahdennoutaja

Vertailun vuoksi mainittakoon, että runsaasti haukkuvia koirarotuja ovat esimerkiksi yorkshirenterrieri, cairnterrieri, kääpiösnautseri, valkoinen länsiylämaanterrieri, kettuterrieri, beagle, chihuahua, silkkiterrieri, kiinanpalatsikoira sekä kääpiö- ja toyvillakoira.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.