Koiran silittäminen - kuinka, mistä ja koska?

Vaikka on totta, että yleisesti ottaen koirat pitävät silittämisestä, jotkut rodut ja yksilöt ovat paijaamisen suhteen epäilevämpiä. Se, antaako koira ihmisen silittää itseään, riippuu paljolti siitä, onko henkilö eläimelle valmiiksi tuttu vai ei.
Koiran silittäminen - kuinka, mistä ja koska?

Viimeisin päivitys: 09 joulukuuta, 2018

Suurin osa koirista rakastaa silitettävänä olemista, mutta joissain tapauksissa koirat eivät halua olla ihmisen kanssa fyysisessä kontaktissa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka ja koska koiran silittäminen kannattaa suorittaa. Noudata näitä ohjeita kohdatessasi koiran ensimmäistä kertaa.

Koiran silittäminen ensimmäistä kertaa

Monet ihmiset kuvittelevat kaikkien koirien nauttivan silittämisestä ja rapsutuksista, mutta tämä ei pidä paikkaansa, sillä osa koirista on haluttomampia tulemaan ihmisten kosketettavaksi. Tämä voi johtua esimerkiksi menneisyyden traumasta tai siitä, että kyseessä on eläimelle tuntematon ihminen.

Seuraavaksi listaamme muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon silitettäessä tuntematonta koiraa.

1. Lähesty koiraa varovasti

Olipa koira sitten yksin kadulla tai omistajansa vieressä, ole varovainen liikkeissäsi ja vältä pelästyttämästä tai yllyttämästä koiraa hyökkäämään. Muista, että kiinni sidottu koira on alttiimpi murisemaan tai puremaan. Sama pätee koiraan, joka on syömässä tai jonka lähettyvillä on sille tärkeä esine – ja etenkin eläimeen, joka suojelee pentujaan.

2. Laskeudu koiran tasolle

Kyykisty tai polvistu koiran tasolle. Tarkkaillaksesi koiran eleitä, älä käännä sille selkääsi. Ojenna kätesi kämmen ylöspäin hitaasti koiraa kohti ja odota eläimen reaktiota. Älä ääntele tai liikauta kättäsi äkillisesti. Anna koiran haistella kämmentäsi, jotta se ymmärtää tarkoitusperäsi.

3. Aloita silittäminen koiran otsasta

Ensimmäinen kosketettava kohta on koiran pään korvien välinen alue. Ole varovainen ja hellä ja tarkkaile jatkuvasti eläimen lähettämiä signaaleja. Jos koiran katse on rauhallinen ja silmät hieman sulkeutuneet tai eläin heiluttaa häntäänsä, se nauttii seurastasi.

Koiran silittäminen

Koira ilmaisee tunteensa, jos se ei tunne oloaan hyväksi silittäessäsi sitä. Koira saattaa liikauttaa päätään toiselle sivulle, murista hiljaa tai poistua tilanteesta. Kunnioita koiran päätöstä, äläkä yritä lähestyä sitä uudelleen.

Jos taas tilanne etenee rauhallisesti, ja olet saanut luotua yhteyden eläimeen, voit kokeilla paijata sitä myös muista kohdista. Jotkut eläimet pitävät korvien takaa rapsuttamisesta tai niskan ja selän silittämisestä, kun taas toiset nauttivat rinnan tai leuan paijaamisesta. Voit kysyä neuvoa koiran omistajalta tai selvittää asian koskettamalla eläintä.

Tutun koiran silittäminen

Ehkä kyseessä on oma lemmikkisi tai sinulle muuten tuttu koira. Tässä tapauksessa olet jo läpäissyt tietyt testit, ja voit alkaa miettiä, mistä kohdista koira haluaa itseään silitettävän. Ainoa tapa selvittää tämä, on koskettaa eläintä.

Osa koirista rakastaa vatsansa rapsuttamista, kun toiset pitävät rintansa hieromisesta. Jotkut koirat haluavat, että ainoastaan niiden päätä silitetään. Suosittelemme, että et koske eläimen suuhun, silmiin tai häntään, sillä nämä ovat kohtia, jotka moni koira haluaa jätettävän rauhaan.

Koiran silittäminen

Tarkkaile koiran reaktioita, sillä se saattaa kutsua sinut rapsuttamaan vatsaansa maatessaan selällään ja heiluttaessaan häntäänsä. Vaarana kuitenkin on, että koira näykkäisee sinua, jos teet äkkinäisiä tai eläimen mielestä outoja liikkeitä. Älä siis luota sokeasti siihen, että kaikki kontakti on ystävällistä.

Se, että koira läähättää, heiluttaa häntäänsä nopeasti, pitää silmänsä puoliksi kiinni tai pyytää lisää hellyyttä, ovat kaikki merkkejä siitä, että eläin nauttii seurastasi.

On tärkeä muistaa, että koiran silittäminen riippuu täysin siitä, kuinka paljon eläin antaa itseään silitettävän. Vaikka kyseessä olisi henkilön oma lemmikki, se ei luultavasti pidä liian pitkään halaamisesta tai tietyllä tavalla syliin nostamisesta. Tämän vuoksi onkin hyvä silittää koiraa aina kämmenellä käyttämättä käsivarsia tai muita ruumiinosia.

Olipa silittämäsi koira sinulle tuttu tai ei, ole varovainen ja tarkkaile koiran lähettämiä signaaleja siitä, haluaako se tulla paijatuksi juuri sillä hetkellä. Näin et tule vahingossa purruksi ja vahvistat itsesi ja eläimen välistä sidettä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.