Kissanpennun hoito ja kodin valmistelu lemmikkiä varten

Kissanpennun hoito ja kodin valmistelu lemmikkiä varten
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Minkä tahansa lemmikin hankkiminen vaatii perinpohjaista harkintaa ja valmiutta tarjota eläimelle mukava ja turvallinen koti sekä kunnollista hoitoa terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Jos perheessä on tehty päätös kissanpennun adoptoimisesta, on aika aloittaa kodin valmistelu lemmikkiä varten.

Seuraavaksi kerromme, mitä perusasioita uuden omistajan täytyy tietää ja huomioida ennen kuin kotiin saapuu pieni kissa.

Kodin valmistelu lemmikkiä varten

Kissanpentu ei pysty säätelemään oman kehonsa lämpötilaa ensimmäisten elinviikkojen aikana, ja tämä tekee siitä alttiin hypotermialle ja keuko-ongelmille.

Siksi on erittäin tärkeää, että lämpötila on sopiva tilassa, johon kissanpentu tulee. On parasta pitää kodin lämpötila tasolla 21-24 °C.

Kissanpennun hoito ja kodin valmistelu lemmikkiä varten

Yksi erinomainen tapa antaa kissanpennulle lämpöä on käyttää sähkötyynyä, jonka lämpötilaa voidaan muuttaa.

Ihanteellinen koti kissanpennulle

Ennen kuin tuot kotiin uuden lemmikkisi, varmista että olet valmistellut sille hyvän oman paikan – paikan, jossa se pystyy tuntemaan olonsa turvalliseksi, lepäämään sekä viettämään aikaa terveellisissä olosuhteissa.

Kissanpentu nukkuu yli 12 tuntia päivässä. On hyvin tärkeää, että sillä on mukava sänkypaikka, ja kaikkien kissanpennun käyttämien tilojen pitäminen puhtaina, kuivina ja lämpiminä on tärkeää.

Kissanpennun hoito ja kodin valmistelu lemmikkiä varten

Uusi ystäväsi tarvitsee myös paikan syödäkseen ja toisen paikan käydäkseen tarpeillaan. Kissa on hyvin kriittinen hygienian ja ruoan suhteen, ja edellä mainutut paikat tulee aina erottaa toisistaan.

Varmista, että pennun ruoka- ja vesikulhot ovat oikean kokoisia – nämä on hyvä hankkia sellaisissa materiaaleissa, jotka on helppo puhdistaa ja jotka ovat bakteereja torjuvia.

Mitä tulee hiekkalaatikkoon, tärkeintä on imukykyisen hiekan hyvä laatu. On monia hiekkamerkkejä, mutta suosittelemme bentoniittipohjaisia hiekkoja.

Hygieniasta huolehtiminen

Kissa on hyvin itsenäinen ja tarkka hygieniansa suhteen, ja sillä on luontainen tarve pitää kehonsa terveenä.

Stimulaatio ja puhtaus kissan virtsateissä ja perä-aukossa

Kissanpentu ei pysty hallitsemaan virtsarakkoaan ja ulostamistaan kunnolla. Normaalisti luonnossa emo nuolee pennun takapäätä stimuloidakseen ulostamista ja virtsaamista.

Jos kissanpentu on alle 12 viikkoa vanha, sinun tarvitsee itse puhdistaa pentu ennen ja jälkeen jokaisen aterian. Käytä puuvillavanua tai sideharsoa kastettuna lämpimään veteen. Tässä vaiheessa kissa oppii helposti käymään hiekkalaatikolla itsenäisesti.

Kissan opettaminen hiekkalaatikolle

Säännöllinen harjaaminen

Kissan turkin harjaaminen on hyvin tärkeää, jotta se pysyisi terveenä ja kauniina. Tarvitaan sitä, että kissa yhdistää harjan johonkin mukavalta tuntuvaan asiaan.

On tarjolla harjoja ja kampoja, jotka on suunniteltu varta vasten tietyn tyyppisen karvan omaaville kissoille. Harjaamisen tulee olla hellävaraista ja pehmeää, ja koko turkki tulee käydä lävitse.

Tee tätä noin 1-2 kertaa viikossa, jos kissa on lyhytkarvainen, ja 3-4 kertaa viikossa, jos se on pitkäkarvainen.

Suun hygienia

Kissanpennun suun hygieniasta huolehtiminen on hyvin tärkeä osa ennaltaehkäisevää hoitoa. Hampaiden ja ienten harjaaminen on ainoa tapa välttää bakteeriplakkia, hammaskiveä ja reikiintymistä.

Käytä vain kissalle sopivaa hammasharjaa ja -tahnaa. Ihmisten tuotteet voivat aiheuttaa kissan myrkyttymisen tai vahingoittaa hampaiden kiillettä.

Ravinnosta huolehtiminen

Jos eläin on alle seitsemän viikkoa vanha, emon tulee imettää sitä tai sitten sen tarvitsee saada korvikemaitoa. Tässä vaiheessa ravinto on hyvin tärkeä asia kissan vastustuskyvyn kehittymisen kannalta.

kissanruoka

Kun kissa on 50 päivää vanha, se voi alkaa syödä kiinteää ja yhdistelmäruokaa. Tässä siirtymässä tulisi vaihtaa kissan ravintotyyppejä vähitellen, jotta se pystyy mukautumaan kunnolla ja välttämään ruoansulatuksen ongelmat.

Ennen kuin muutat kissasi ruokavaliota tai tarjoat sille uusia tuotteita, kysy neuvoa eläinlääkäriltä.

Pitkän tai keskipitkän karvan omaavat kissat kärsivät usein karvapalloista suolistossa. Tämän estämiseksi anna kissalle pieni määrä kissanmallasta.

Lelut ja välineet kissan aktiivisuuden lisäämiseksi

Monella kissalla on aggressiivista käytöstä, jos elämä on hyvin istuma-asentoon painottuvaa tai jos stimulaatiota ei ole riittävästi. Estääksesi tätä, varmista että kissanpennullasi on leluja ja välineitä.

On suuri valikoima erilaisia kissan viihtyvyyttä lisääviä tarvikkeita: palloja, leluhiiriä, keppejä, nukkeja… Raapimispuu on hyvä idea siksi, että näin estät kynsien teroittamista huonekaluihin.

Ennen kun tuot kotiisi kissanpennun, tarkista myös kantokopan sopivuus kissan kokoon ja painoon. Koppa on välttämätön väline, kun viet kissaasi eläinlääkäriin tai mahdollisille matkoille.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.