Parhaat älykkyyttä kehittävät leikit koiralle

Parhaat älykkyyttä kehittävät leikit koiralle

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 05 maaliskuuta, 2023

Tiedämme, että leikkiterapia auttaa ihmisiä, joilla on fyysisiä vammoja tai mielenterveysongelmia. Leikkiterapiasta on apua esimerkiksi käytösongelmista kärsiville lapsille ja Alzheimerin tautia sairastaville vanhuksille. Terapiassa suoritettavien leikkien on todistettu parantavan potilaiden elämänlaatua. 

Samalla tavalla leikit voivat tehdä koirista onnellisempia ja kehittää niiden älykkyyttä. Koira, jonka mieli on terve, on onnellinen. Tässä vaiheessa tiedät jo, että välitämme suuresti lemmikkisi terveydestä ja onnellisuudesta. Tämän vuoksi listaamme tänään parhaat älykkyyttä kehittävät leikit koiralle.

Parhaat älykkyyttä kehittävät leikit – 9 esimerkkiä

Koiran mielen virkeänä pitäminen auttaa estämään stressin, ahdistuksen ja monen muun vaivan syntymistä. Seuraavaksi esittelemämme älykkyyttä kehittävät leikit tekevät juuri tämän ja paljon muuta.

Piilosta leikkiminen

Valitse yksi koiran leluista ja levitä sen päälle ruokaa tai herkkuja. Piilota lelu puistoon, omalle pihalle tai kodin sisään. Jos ympäristö sen sallii, voit asettaa muutamia esteitä, joiden ympäri koiran täytyy kulkea etsiessään palkintoa.

Voit myös ripotella herkkuja matkan varrelle palkitaksesi eläintä – tämä myös pitää koiran motivoituneena jatkamaan lelun etsintää.

Nappaa minut

Piiloudu oven tai seinän taakse ja pidä kädessäsi keppiä, johon on kiinnitetty narun päässä roikkuva koiranlelu. Liikuta keppiä herättääksesi koiran huomio ja vedä lelu piiloon ennen kuin koira ehtii napata sen. Toista harjoitusta niin kauan kuin koira jaksaa kiinnostua lelusta.

Yksi, kaksi, kolme

Tämä leikki täyttää koiran liikunnan tarpeen. Saat eläimen liikkumaan leikkimällä pihalla tai pitkässä käytävässä leikkiä, jossa koira juoksee pallon perässä tai sinua kohti. Oli leikki minkä tyyppinen hyvänsä, jotta koiran mieltä saadaan stimuloitua, eläimen tulee oppia yhdistämään omat liikkeensä sellaisten käskyjen kuten “yksi, kaksi, kolme” kanssa.

Hajuaistin käyttäminen

Koiran hajuaisti on hyvin herkkä ja tarkka. Koiran rohkaiseminen käyttämään hajuaistiaan, kehittää ja vahvistaa eläimen mieltä ja älykkyyttä. Tämä onnistuu esittelemällä koiralle hajuja, joita se ei ole aikaisemmin haistanut.

Anna koiran haistella esinettä, jossa on eläimelle uusi haju. Tämän jälkeen piilota esine välittömästi ja anna koiran jäljittää esine. Näin eläimen mieli aktivoituu ja koira saa palkinnon löydettyään esineen.

Musiikki

Vaikka tämä aihe herättääkin myös päinvastaisia mielipiteitä, on tieteellisesti todistettu, että musiikki vaikuttaa eläimiin samalla tavoin kuin ihmisiin.

Voit jättää soimaan rauhallista taustamusiikkia, kun jätät koiran yksin kotiin. Tämä rauhoittaa eläimen ja saa sen tuntemaan olonsa vähemmän yksinäiseksi. Myös luonnon äänien, kuten linnunlaulun, soittaminen toimii hyvin.

Käskyt

Pidämme siitä, kun koiramme hyppii, istuu ja saapuu luoksemme käskystä. Tällaisten komentojen opettaminen koiralle ei hyödytä ainoastaan meitä ihmisiä, vaan myös eläintä itseään. Uusien asioiden oppiminen stimuloi mieltä ja kehittää älykkyyttä.

Laatikko

Aseta iso pahvilaatikko keskelle olohuoneen lattiaa ja piilota koiran leluja ja muita lempiesineitä laatikon sisään. Anna koiran katsella tehdessäsi tämän. Laatikon sisään ja sieltä ulos pääseminen lelujen hakemiseksi paitsi auttaa koiraa pääsemään mahdollisten pelkojensa yli, saa myös eläimen käyttämään ja kehittämään älykkyyttään.

Frisbee

Älykkyyttä kehittävät leikit koiralle

Frisbeen heittely puistossa, metsässä, rannalla tai isolla pihalla on erinomainen aktiviteetti koiralle. Koira joutuu miettimään, kuinka saa napattua kiekon, ja olemaan tietoinen liikkeistään. Tämä leikki kehittää paitsi koiran älykkyyttä, myös refleksejä ja motorisia taitoja.

Hieronta

On totta, että hieronta ei ole leikki, mutta koiran pään hierominen voi stimuloida eläimen aivoja ja mieltä. Ja vaikka näin ei tapahtuisikaan, hieronta on miellyttävä ja ansaittu lopetus leikin täyteiselle päivälle, vai mitä mieltä olet?


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.